indults a Espanya, caça i captura a Brussel·les

el Parlament Europeu reclama al TGUE que aixequi la immunitat a Puigdemont

El Nacional
Foto: ACN
Barcelona. Dijous, 17 de Juny 2021. elnacional.cat

foto 3807522

El Parlament Europeu ha reclamat al Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) que torni a retirar la immunitat al president i eurodiputat de Junts, Carles Puigdemont, i als eurodiputats Toni Comín i Clara Ponsatí. A principis d'aquest mes de juny, el TGUE va tornar a concedir-los la immunitat de forma cautelaríssima a l'espera de les observacions de la cambra, després d'admetre els recursos dels tres eurodiputats contra la suspensió de la immunitat parlamentària.

Ara, segons ha pogut saber l'ACN, els serveis jurídics de la cambra han enviat ja les seves observacions sobre la petició de cautelars i han demanat que se'ls retiri la protecció parlamentària mentre el TGUE resol la demanda de fons. Serà el torn ara del tribunal de primera instància d'avaluar si concedeix en ferm el retorn a la immunitat o la retira de nou, tal com demana el Parlament.

Les alertes de "risc real i imminent" de detenció 

Fa dues setmanes, el TGUE va retornar la immunitat als tres independentistes de forma cautelaríssima. En la petició de cautelars, Puigdemont, Comín i Ponsatí alertaven del "risc real i imminent" que els detinguin i empresonin "impedint que puguin representar els ciutadans europeus durant la resta del mandat". En especial, advertien del risc de ser arrestats a França ara que l'Eurocambra reprèn les sessions plenàries a Estrasburg.

Puigdemont Ponsati Comin ACN

El Parlament Europeu ha reclamat al Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) que torni a retirar la immunitat al president i eurodiputat de Junts, Carles Puigdemont, i als eurodiputats Toni Comín i Clara Ponsatí / ACN

El 26 de maig els tres eurodiputats van demanar mesures provisionals amb la suspensió de l’execució de l'acord de l'Eurocambra sobre el suplicatori, argumentant que hi ha un risc real que siguin detinguts i empresonats, la qual cosa impediria la seva feina de representar ciutadans de la UE.

Com que el Parlament Europeu encara no havia pogut presentar les seves al·legacions, el TGUE va optar per concedir mesures cautelaríssimes. "Les al·legacions factuals i legals dels sol·licitants, suposant que s'acabin provant, justifiquen mantenir l'statu quo fins que el vicepresident del Tribunal General examini amb més detall els arguments i resolgui de manera definitiva l'aplicació de les mesures cautelars", va dir el TGUE a principis de juny en una interlocutòria.

Ara que ja té les observacions del Parlament, el tribunal de primera instància amb seu a Luxemburg haurà de decidir si hi ha indicis suficients per concedir en ferm les cautelars.