la Comissió d’Afers Legals del Consell d'Europa demana a Espanya que alliberi els presos i retiri les euroordres

Política 03/06/2021, ara.cat

L'ens també insta les autoritats espanyoles a no exigir als presos polítics que renunciïn a les seves opinions polítiques

 
Disponible en:

Brussel·lesLa comissió d'Afers Legals del Consell d'Europa, organisme internacional vinculat al Tribunal Europeu de Drets Humans que vetlla pel compliment dels drets humans i la democràcia, reclama indultar o alliberar els presos polítics catalans i que es retirin els processos d'extradició contra els exiliats. Així ho recull en l'esborrany de l'informe elaborat pel diputat socialista letó Boriss Cilevics, que ha viatjat a Madrid i Barcelona per elaborar l'informe titulat "Els polítics haurien de ser processats per declaracions fetes en l'exercici del seu mandat?"i que analitza els casos d'Espanya i Turquia.

En aquest text, que es debatrà en l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa a finals de mes, l'expert insta les autoritats espanyoles a reformar els delictes de rebel·lió i sedició per evitar "penes desproporcionades per transgressions no violentes" o per criminalitzar "l'organització d'un referèndum il·legal". A més, reclama "indultar o alliberar de la presó" els presos polítics catalans i "considerar la possibilitat d'abandonar els processos d'extradició" que pesen sobre Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí a Bèlgica. La comissió va encara més enllà i reclama retirar les acusacions contra la resta de funcionaris de baix rang inclosos en la causa de l'1-O i "abstenir-se de sancionar els successors dels empresonats per accions simbòliques que només expressen la seva solidaritat amb els deitinguts", en referència a l'expresident Quim Torra.

Pel que fa a si els presos polítics s'han de penedir públicament dels seus actes, la comissió demana a les autoritats espanyoles que no ho exigeixin: "Instem les autoritats espanyoles a abstenir-se d'exigir als polítics catalans detinguts que renunciïn a les seves opinions polítiques a canvi d'un règim penitenciari més favorable o de la possibilitat d'un indult". Però afegeix: "Se'ls podria requerir, tot i això, el compromís de perseguir els seus objectius polítics sense utilitzar mitjans il·legals". En aquest sentit, el comitè reconeix que "la simple expressió d'opinions independentistes no és un motiu per iniciar processos penals".

Finalment, l'ens demana obrir un diàleg "politic constructiu" entre les forces polítiques catalanes, siguin o no partidàries de la independència, per "enfortir la qualitat de la democràcia espanyola" i en ple respecte a l'ordre consititucional de l'Estat.

La interpretació del ministeri d'Exteriors

No n'ha fet la mateixa interpretació de l'informe el ministeri d'Exteriors, que considera que "avala l'actuació" d'Espanya amb els presos polítics. Creuen que el text "indica" que l'actuació dels líders independentistes va ser "inconstitucional i il·legal" i que la justícia espanyola va defensar la "legalitat vulnerada". A més, qüestiona el plantejament del text, que considera que és "erroni", perquè es planteja que van ser jutjats per "expressar les seves idees" durant el seu mandat a la Generalitat. "Això contamina tot el text", afirma el ministeri.

Contingut elaborat per
Més del tema

La comissió d'Afers Legals del Consell d'Europa demana a Espanya que alliberi els presos i retiri les euroordres