diputats de diferents països reclamen a Sánchez amnistia pels independentistes

Marta Lasalas
Barcelona. Dijous, 29 d'abril de 2021. elnacional.cat

https://www.elnacional.cat/es/politica/diputados-eurocamara-piden-carta-sanchez-amnistia-independentistas-1o_605102_102.html

daly Puigdemont

Més de 250 diputats de parlaments de diferents països, entre els quals, 50 membres de l'Eurocambra, han signat una carta dirigida al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i la vicepresidenta tercera del govern, Yolanda Díaz, en que reclamen l'amnistia pels presos polítics i exiliats i per a tots aquells ciutadans que s'han vist implicats en processos judicials arran de la seva participació al referèndum de l'1-O.

L'escrit demana que aquesta amnistia es faci amb tots els requisits legals i els canvis necessaris, i serveixi com a punt de partida que permeti “un procés de diàleg i negociació per un solució política al conflicte, basada en principis democràtics, mutu respecte i ple respecte als drets democràtics del poble català”.

 

La carta ha estat impulsada per la plataforma EU-Catalonia Dialogue i l'ha presentada aquest migdia l'eurodiputada irlandes Clare Daly davant de l'Eurocambra, acompanyada de part dels signants, així com dels membres del Govern a l'exili Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí.

 

Els signants, membres del Parlament Europeu i de parlaments de diferents estats, consideren que “ha arribat el moment de fer passes valentes cap a la normalitat i la resolució del conflicte per mitjans purament democràtics”. “Això no obstant, cap normalització és pot dur a terme amb els líders independentistes a la presó i l’exili sense acabar amb la persecució contra nombrosos partidaris de la independència que encara han de fer front a càrrecs”, adverteix en referència als nombrosos processos judicials oberts.

Judici al Suprem

La missiva recorda que després del referèndum de l’1-O el Tribunal Suprem va jutjar i condemnar part del Govern i els líders de les entitats independentistes; que nou d’ells estan complint entre nou i tretze anys de presó; que totes les condemnes juntes sumen cent anys; que altres set polítics es van exiliar a Bèlgica, Suïssa i Escòcia; que centenars de ciutadans, alcaldes, regidors, funcionaris i activistes estan sent perseguits judicialment pel referèndum; que la fiscalia ha plantejat una altra demanda contra l’expresident del Parlament i els membres de la Mesa per permetre debats parlamentaris i mocions sobre l’autodeterminació.

L’escrit recorda també que després de seguir el judici i revisar la sentència, Amnistia Internacional va concloure que la interpretació del delicte de sedició per part del Suprem contravé el principi de legalitat i permet la imposició de restriccions desproporcionades; recull la petició que va formular el Grup de Treball de les Nacions Unides sobre Detencions Arbitràries en relació a la posada en llibertat dels líders independentistes catalans; i destaca que les eleccions que es van celebrar a Catalunya el 14-F del 2021 van mostrar la “notable resistència” del moviment independentista, que va aconseguir un 52% dels vots.

A banda dels 50 eurodiputats signats i dels diputats de diferents cambres de països membres de la UE, recolzen la petició representants del partit laborista britànic, del Sinn Féin, de l'SNP escocès, del Bloc Québécois o el partit kurd, entre d'altres.

 

A la imatge principal, l'eurodiputada Clare Daly durant la presentació de la carta a les portes del Parlament Europeu 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat