Comité PE: rècord contra aixecar immunitat de Puigdemont, Comín i Ponsatí

Marta Lasalas, Barcelona. Dimarts, 23 de febrer de 2021. elnacional.cat

El Comitè d'Afers Jurídics del Parlament Europeu ha aprovat aixecar la immunitat dels eurodiputats Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, tal i com ha reclamat el Suprem i han recolzat PSOE, PP i Cs. I això no obstant, la votació d'aquesta tarda, amb 15 vots a favor del suplicatori, 8 en contra i dues abstencions, ha fet evident algunes dades inquietants per aquests partits.

D'entrada, que els 15 vots que s'han comptabilitzat al Comitè d'Afers Jurídics a favor del suplicatori, no es corresponen amb els 16 eurodiputats amb què compten els grups popular (PPE), socialista (S&D) i liberal (Renew) als quals pertanyen PP, PSOE o Cs.

Dels 25 membres de la comissió 5 són espanyols, els populars Esteban González Pons i Javier Zarzalejos, els socialistes Ibán García i Marcos Ros, i un eurodiputat de Cs, que a més ostenta la presidència, Adrián Vázquez.

No quadra

En acabar la reunió, des del PP s'ha assegurat que els 7 eurodiputats del Partit Popular Europeu han votat a favor d'aixecar la immunitat; des de Ciutadans s'ha argumentat que també el grup liberal, amb cinc representants, estava a favor d'aixecar la immunitat; mentre que el PSOE només ha respost pels seus dos eurodiputats presents a la comissió i no pels cinc socialistes que en formen part.

Els càlculs encara es compliquen més si es té en compte que el ponent del suplicatori que ha defensat aixecar la immunitat, el bulgar Angel Dzhambazki, no és membre de cap d'aquests grups, sinó del grup de Conservadors i Reformistes, en el qual està integrat Vox, que té dos representants al Comitè. Finalment a la comissió hi ha tres membres del grup euroescèptic Identitat i Democràcia, que no han fet públic el seu vot.

Polititzat

Qui ha deixat clar que ha votat en contra d'aixecar la immunitat és l'eurodiputada de l'Esquerra Unitària Europea Manon Aubry, que ha assegurat que el seu grup votarà també no quan el suplicatori arribi al ple del Parlament, previsiblement la setmana del 8 de març. "Té una dimensió política", ha argumentat Aubry.

Pel que fa els dos eurodiputats del grup dels Verds/ALE, s'hi ha pronunciat Sergey Lagodinsky, que ha manifestat a través de Twitter que la satisfacció expressada per Vox a les xarxes per l'aprovació del suplicatori demostra que ha encertat no votant-hi a favor. "El processament està polititzat i desproporcionat", assegura. 

Finalment, l'únic membre no adscrit de la comissió, el croat Mislav Kolakusic no ha explicat quin ha estat el sentit del seu vot.

Mai amb un suport del 60%

Les incerteses sobre els suports que ha aconseguit el suplicatori es veuen encara més alimentats pel fet que, segons les dades de què disposa Junts, mai el Comitè d'Afers Jurídics havia aprovat -o tombat- un suplicatori només amb un 60% dels vots. 

Dels 57 suplicatoris documentats per Junts des del 2014, més de la meitat, una trentena, es van aprovar amb el 100% dels vots. De la resta, només dos s'han quedat per sota del 70% dels vots. Cap s'havia situat en el 60%, com ha estat aquest cas. I cap havia tingut una participació tan nombrosa. No ha faltat cap dels 25 membres del comitè d’Afers Polítics, la qual cosa indica l'interès pel tema.

Pressions i intoxicacions

En acabar la votació, el president del Comitè d'Afers Jurídics, Adrián Vázquez, ha argumentat que és dificil aconseguir unanimitat en aquests casos i que l'important és la majoria que ha reflectit. Vázquez ha denunciat "pressions i intoxicacions" i "filtracions que han volgut desestabilitzar tot el procediment" i s'ha mostrat "molt orgullós" perquè "el procediment no ha estat un circ" i s'ha fet amb tota la transparència i les regles del Parlament Europeu.

El que també demostra l'històric de les votacions de la comissió d'Afers Jurídics és que el resultat que s'ha aprovat ha acabat sempre ratificat pel ple. En cap cas dels 57 documentants, s'ha rebutjat a l'hemicicle el que havia aprovat el comitè.

Malgrat l'aixecament de la immunitat que permetrà activar el procediment de l'euroordre, Puigdemont, Comín i Ponsatí, mantenen la seva acta com a diputats. Els eurodiputats de Junts ja han fet saber la voluntat de recórrer una acceptació del suplicatori a Luxemburg. A més, la justícia belga s'ha pronunciat en contra d'acceptar l'euroordre després que el Tribunal d'Apel·lació de Brussel·les va rebutjar l'extradició de Lluís Puig argumentant que el Tribunal Suprem no és competent per jutjar-lo.

-------------------------------------------

L'aixecament de la immunitat dels eurodiputats de Junts Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí ha estat aprovat al Comitè d'Afers Jurídics de l'Eurocambra. El proper pas serà la votació al ple, prevista per a la primera setmana de març. L'informe de l'eurodiputat búlgar Angel Dzhambazki favorable a acceptar el suplicatori s'ha aprovat amb 15 vots a favor, 8 en contra i dues abstencions.

En total hi ha 25 diputats a la Comissió d'Afers Jurídics dels quals 5 són espanyols. El grup del PPE compta amb 7 diputats, dos són del PP; el grup socialista en té 5, dos dels quals són membres del PSOE, i els liberals de Renew en tenen 4, entre els quals està el president de la comissió Adrián Vázquez de Ciutadans. A banda, hi ha dos diputats del grup de Conservadors i Reformistes, i tres del grup euroescèptic Identitat i Democràcia. Finalment, hi ha un diputat no inscrit, una del grup de l'Esquerra Unitària Europea i dos dels Verts/ALE.

Esquerra Unitària, en contra

L'eurodiputada de l'Esquerra Unitària Manon Aubry, que s'ha oposat a l'aixecament de la immunitat dels tres eurodiputats en la votació d'avui a la comissió, ha anunciat que el seu grup s'hi oposarà també quan arribi al ple i ha argumentat, en declaracions a l'ACN, que aquest suplicatori té "una dimensió política" i el judici al Suprem "no serà just".

L'aixecament de la immunitat del Puigdemont, Comín i Ponsatí s'ha sotmès avui a votació de la Comissió d'Afers Jurídics després que el ponent de l'informe, l'eurodiputat ultra búlgar Angel Dzhambazki presentés ahir davant de la comissió el seu informe favorable a l'aixecament de la immunitat.

L'informe es va filtrar a la premsa abans que es debatés en comissió, la qual cosa ha provocat una protesta per escrit dels eurodiputats de Junts al president de la Cambra, David Sassoli.

Al ple, el mes de març

El suplicatori haurà de passar ara al ple del Parlament Europeu, previsiblement la segona setmana de març.

El procediment es va posar en marxa el gener de l'any passat, quan Puigdemont i Comín van poder prendre possessió dels seus escons, sis mesos després de la celebració de les eleccions europees i després que el Tribunal de Luxemburg hagués assegurat que Oriol Junqueras disposava de la immunitat del Parlament quan va ser condemnat pel Tribunal Suprem.

Encara que el ple del Parlament ratifiqui l'aixecament de la immunitat, els tres eurodiputats continuaran conservant els seus escons. A més, han anunciat que tenen intenció de recórrer la decisió, en cas que es confirmi al ple. En cas que el recurs no prosperi, serà la justícia belga la que s'haurà de pronunciar sobre l'euroordre, després que el Tribunal d'Apel·lacions de Brussel·les ja es va pronunciar el passat 7 de gener en contra de l'extradició del conseller Lluís Puig.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat