el general Alfonso Armada va ser indultat pel govern de Felipe González



Antic combatent de la División Azul, el general Alfonso Armada era l’home de confiança del rei Joan Carles fins al 23-F, quan es va descobrir que estava darrere el cop d’estat. De fet, va arribar a ser primer cap de la Casa del Príncep i després, en morir el dictador, secretari general de la Casa del Rei. Va insistir fins a aconseguir que la Zarzuela l’autoritzés aquella nit a proposar-se com a president d’un govern de concentració nacional davant del Congrés dels Diputats, un pla frustrat per la negativa del mateix Tejero. Va ser condemnat a trenta anys de presó pel delicte de rebel·lió militar consumada, a més de la pèrdua del lloc de treball.

Però s’hi va estar pocs anys entre reixes. Després de cinc peticions d’indult fallides, finalment el govern socialista de Felipe González li va concedir l’indult total el 24 de desembre de 1988, just perquè pogués passar el Nadal a casa i no a la presó. L’indult va comptar amb l’informe favorable del Tribunal Suprem. Els magistrats de la sala militar demanaven ser “benignes” perquè s’havia reinserit: “Al llarg del temps que fa que compleix la pena de reclusió que se li va imposar, ha demostrat, de forma reiterada, la seva lleialtat a la Corona i a l’ordenament constitucional, fet que autoritza a tenir-lo per corregit”. Li hauria tocat sortir de la presó el 2007.

Un cop va sortir de la presó, va viure entre Madrid i el seu pazo a Santa Cruz de Ribadulla, a la Corunya. Va escriure unes memòries autoexculpatòries titulades Al servicio de la Corona i es va mantenir al marge dels focus mediàtics. Va morir el 2013, és a dir, 25 anys després de sortir de la presó. Per acabar-ho d’adobar, segons va informar la mateixa Casa Reial, els llavors reis Joan Carles i Sofia van enviar el condol a la família “a títol personal”, com quan Armada es va presentar al Congrés el 23-F després de passar per La Zarzuela.

Nicolas Tomás
Madrid. Dilluns, 22 de febrer de 2021.  elnacional.cat