14F: gairebé un 30% dels convocats a les meses electorals excusen anar-hi


Marc Martínez Amat Cap de Política

Actualitzada el 04-02-2021 ara.cat

L’allau de recursos per no anar a les meses el 14-F va a l’alça. El Tribunal Superior de Justícia confirma que com a mínim un de cada cinc catalans a qui els ha tocat per sorteig, un 20%, han demanat no anar-hi. Aquestes xifres, però, no estan completes.

El TSJ no ha facilitat dades ni de les comarques gironines, ni del Tarragonès, ni de l’àrea de Lleida ni tampoc d’algunes ciutats grans de l’àrea de Barcelona com l’Hospitalet de Llobregat o Mataró. Excloent del còmput totes aquestes zones, la realitat és que els catalans citats a les meses electorals que ja han presentat recurs per no ser-hi són gairebé un 30%. Això, fent una extrapolació amb les dades recollides pel TSJ fins dimecres.

Encara hi pot haver més al·legacions

El percentatge pot pujar encara una mica més els dies vinents, perquè es poden continuar presentant al·legacions si fa menys d’una setmana que s’ha rebut la citació per ser a la mesa. Les juntes electorals admeten que no donen l’abast per resoldre tot el fotimer d’al·legacions, i que ja estan pensant en alternatives per si hi ha moltes meses que no es poden constituir el 14 de febrer.

  gairebé un 30% dels convocats a les meses electorals han demanat no anar-hi

Les xifres es disparen

Si dimarts comptaven 3.000 al·legacions a la zona de Barcelona, dimecres s’enfilaven a les 8.000. I se n’hi afegien 1.100 a Terrassa i a Granollers, però també 400 a Tortosa, 300 al Vendrell, 200 a Balaguer i a Vilafranca, i 90 a la Seu d’Urgell.

En conjunt, més de 16.000 recursos que, a més, les juntes de zona estan demanant ajuda a forenses per poder valorar tenint en compte la situació de pandèmia. El president de la de Barcelona capital, Santiago García, explica que ja estan pensant en plans B, com ara fer borses de voluntaris. Ho explicava dimecres a El món a RAC1.

Intentem buscar solucions alternatives: comptar amb voluntaris, tractar d’estar molt a sobre de la constitució de cada mesa de vuit a nou (el moment més crític). En aquestes eleccions serà un veritable problema el que pugui passar a aquella hora a cada mesa electoral

Santiago García president de la Junta Electoral de la Zona de Barcelona

Segons la llei electoral, si el dia de la votació no es pot constituir la mesa amb els membres designats, la Junta Electoral de la Zona pot decidir que algú altre s’hi posi, i pot ordenar que ho facin electors que passin per allà. Si ni així pot, la votació en aquella mesa s’ajorna dos dies.