Sturgeon vol un referèndum "que dugui a la independència"

Alba Solé
Barcelona. Divendres, 29 de gener de 2021. elnacional.cat

La primera ministra d'Escòcia, Nicola Sturgeon, ha descartat fer un referèndum com a Catalunya perquè vol que "porti a la independència". "El referèndum a Catalunya, com és evident, no va portar a la independència, i jo vull un referèndum que sigui capaç, si la gent ho vota, de portar-nos a la independència", ha dit la líder de l'SNP en un acte del Winter Nights Festival recollit pel diari The National.

Sturgeon ha remarcat que la votació ha de ser "legal, constitucional i capaç de trobar reconeixement internacional i suport". "Si no, seria un procés en el que tots gaudiríem participar-hi però que no ens portaria la independència que volem", ha avisat. Sturgeon ha instat el primer ministre Boris Johnson a frenar la votació als tribunals.  Sturgeon ha dit que si el primer ministre britànic vol frenar el referèndum, haurà d'anar a la justícia per intentar interposar-se a la "voluntat democràtica" dels escocesos. "Bona sort, li diria. Aquesta no és una situació en què cap demòcrata que es respecti a si mateix contempli trobar-se", ha avisat.   La líder escocesa ha remarcat que té "enormes simpaties" pels "aliats a Catalunya", que ha recordat que estan en una situació "horrorosa" però ha remarcat que el procés català no és el camí de l'SNP.

El full de ruta de l'SNP parla de la celebració d'un "referèndum legal d'independència" si el partit guanya les properes eleccions al Parlament de Holyrood, previstes per al 6 de maig.

El document estableix que en cas de victòria, l'SNP tornarà a demanar a Londres els poders per convocar un referèndum com el del 2014, perquè el govern britànic no tindrà "cap justificació moral ni democràtica" per negar-lo.

En tot cas, si Londres ho fes, l'SNP introduiria igualment una llei al Parlament perquè "les preparacions necessàries per al referèndum es puguin fer i implementar un cop s'acabi la pandèmia". L'SNP avisa que si Londres portés el govern d'Escòcia als tribunals, l'executiu s'hi oposaria "vigorosament".

Un pacte polític entre Londres i Edimburg

"La pregunta sobre si un referèndum d'independència escocès necessita el consentiment de Westminster o es podria legislar directament des del Parlament escocès mai s'ha respost als tribunals, i espero que no arribem al punt que calgui", ha assegurat Sturgeon. Segons ella, el millor escenari seria que, com el 2014, hi hagi un pacte polític entre Londres i Edimburg.

De fet, el pla de l'SNP assenyala tres possibles escenaris en cas que Londres rebutgi el traspàs de poders per fer el referèndum a través de l'anomenada Section 30 i Edimburg tiri pel dret en la redacció de la llei per la votació.

Com a primera opció, que el govern britànic accepti que el Parlament escocès ja té el poder de legislar per fer la consulta i, per tant, la deixi tirar endavant. Com a segona, que accepti finalment el traspàs de poders a través de la Section 30. L'última opció és que Londres "iniciï accions legals per disputar la base legal del referèndum i intenti bloquejar la voluntat del poble escocès als tribunals". "Aquest tipus de recursos judicials serien vigorosament confrontats pel govern de l'SNP", avisa el partit.