Suïssa votarà el 5 de juny una renda bàsica de 2.200 euros al mes

Els suïssos aniran el proper 5 de juny a les urnes per votar la introducció d’una renda bàsica incondicional aproximada de 2.500 francs suïssos (uns 2.200 euros) mensuals per a cada adult (i d’una quarta part per a cada nen) que substituirà diverses prestacions socials ja existents. La xifra, tot i això, amb prou feines supera la ­línia de pobresa (el 60% de la mitjana nacional de renda disponible) en un dels països més cars del món.

La proposta es beneficia de la ­facilitat amb què tenen lloc els plebiscits en la democràcia suïssa (diverses votacions cada any). Per ­arribar fins aquí han estat neces­sàries 100.000 firmes, encara que els sondejos efectuats fins ara in­diquen que la proposta tindrà moltes dificultats per ser aprovada (el Govern la rebutja de ple per con­siderar que dispararia la despesa pública).

En el nucli impulsor de la proposta hi ha, entre d’altres, l’exministre d’ Economia grec, Ianis Varufakis, qui considera que aquestes polítiques són necessàries davant l’automatització de moltes activitats. Els promotors del projecte diuen que la xifra esmentada permetria una “existència decent”. No obstant això, en termes anuals, proporcionaria 30.000 francs suïssos, xifra que amb prou feines superaria la línia de pobresa del 2014, en 29.501 francs. Gairebé una de cada vuit persones a Suïssa no va assolir aquesta renda el 2014. Aquest índex supera el de França, Dinamarca o Noruega. Dels ciutadans amb més de 65 anys d’edat, un de cada cinc es trobava en risc de pobresa. “No és que es vegi una pobresa extrema a Suïssa”, va dir Andreas Ladner, professor de ­Ciències Polítiques de la Univer­sitat de Lausana. “Però hi ha gent que no té prou diners i hi ha gent que treballa i no guanya prou”.

24-V-16, bloomberg, lavanguardia