l’ANC presenta una campanya per pagar els impostos estatals a Catalunya

Lorena Martín
Foto: Europa Press
Barcelona. Dijous, 22 d'octubre de 2020. elnacional.cat

La presidenta de l'Assemblea, Elisenda Paluzie, en unes declaracions. Foto: Europa Press

L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha presentat aquest matí una campanya per promoure la Sobirania Fiscal a Catalunya "amb l'objectiu de reconèixer l'autoritat de la Generalitat per recaptar impostos". En el dia d'avui —segons reivindica l'ANC—, Catalunya només recapta un 5,3% del total dels impostos en la comunitat, mentre que 87,7% passen en mans de l'Estat.

"Volem pressionar a la Generalitat perquè posi els recursos humans i tècnics necessaris perquè això tiri endavant la manera més àgil, i que no només un centenar de catalans tributin a l'Agència Tributària de Catalunya, sinó milers de ciutadans", ha indicat la presidenta de l'Assamblea, Elisenda Paluzie. "D'aquesta manera —afegeix— s'enfortirà l'embrió per quan la Declaració Unilateral d'Independència sigui efectiva".

La campanya convida a tots els autònoms, empreses, administracions, partits polítics, patronals i entitats a pagar els seus impostos —IVA, IRPF i Impost de Societats— a Catalunya perquè passin al control del Govern, una cosa que destaquen com a "totalment legal". En la presentació, el secretari nacional Arnau Padró ha explicat el funcionament de la pàgina per poder realitzar el tràmit. "S'ha d'entrar al web de la Hisenda Tributària espanyola i realitzar la liquidació de manera habitual. Però en el moment d'afegir el compte, s'ha d'introduir el de l'Agència Tributària Catalana i seguir els passos indicats a continuació", explica.

S'emplaça als partits independentistes a sumar-s'hi

La campanya de llarga durada veurà el seu moment àlgid "en el segon trimestre de 2021 —en els mesos de maig i juny— ja que a la declaració de l'IVA s'afegirà la de l'IRPF", segons apunten des d'ANC. De moment, encara no s'han establert objectius quantitatius sobre la recaptació, ja que s'espera veure els resultats de la campanya. A més, l'associació reconeix que la pandèmia dificultarà els objectius.

Aquesta iniciativa no és nova. ANC ja va plantejar aquesta opció al 2014 i fa anys que llança missatges en aquest sentit. Paluzie tambien ha citat als partits independentistes perquè s'afegeixin a aquesta proposta: "No retraurem res, però no és gens difícil fer-ho: van a la gestoria i fan aquest pas que és molt senzill". Per la seva part, l'ANC ha declarat que ja paga els impostos a l'Agència Tributària Catalana "des de fa poc temps".