el PSOE, també a la caça d’en Puigdemont

Marc González
Foto: ACN
Barcelona. Dilluns, 21 de setembre de 2020. elnacional.cat

El PSOE s'ha sumat al PP, Vox i Cs i ha carregat contra la sentència del Tribunal Suprem de Slesvig-Holstein, que va deixar en llibertat el president a l'exili, Carles Puigdemont

En el debat sobre la reforma de les euroordres al Parlament Europeu promogut per PP, Cs i VOX per tal de fer-les automàtiques, l'eurodiputat del PSOE Domènec Ruiz Devesa ha criticat la decisió del tribunal regional alemany.

"El que va sorprendre i jo crec que no estava ben resolt en aquella situació és que el tribunal alemany va entrar a fer una valoració sobre el fons i a examinar si els fets que s'havien produït a Espanya coincidien amb la tipologia del delicte a Alemanya", ha criticat el socialista.

EuropaPress 2610198 domenec ruiz devesa junto eider gardiazabal

L'eurodiputat del PSOE Domènec Ruiz Devesa | Europa Press

"Jo crec que això no està inclòs en l'esperit de l'euroordre i crec que ha d'actuar com un tribunal d'extradició, no com un tribunal jutjador sobre el fons. I en aquest sentit, crec que seria convenient que tant l'informe con la comissió es posicionessin sobre com ha d'aplicar-se l'euroordre de manera que els tribunals nacionals tinguin elements addicionals per fer una interpretació correcta", ha afirmat.

Els exiliats, en el punt de mira

Concretament, l'informe -redactat per l'eurodiputat del PP Javier Zarzalejos- demana estudiar "l'ampliació de la llista" de delictes que permeten l'extradició automàtica a la Unió Europea i veu "important" estudiar la inclusió dels delictes "contra l'ordre públic i la integritat constitucional", en una clara voluntat d'afegir-hi els delictes dels quals estan acusats els exiliats independentistes.

El text també reclama a l'executiu europeu que controli de manera "efectiva" els "terminis" de les euroordres. La veritat és que, per ara, l'Eurocambra només està avaluant el funcionament d'aquest mecanisme de cooperació judicial i no hi ha cap reforma en marxa.

A banda de Zarzalejos, entre els quatre "ponents a l'ombra" de l'informe hi ha l'eurodiputada de Cs Maite Pagazaurtundúa i el de Vox Jorge Buxadé. Fonts pròximes al comitè asseguren a l'ACN que no és "gaire habitual" la presència tan destacada d'eurodiputats d'un mateix estat en les preparacions d'un informe d'aquest tipus.

La Comissió, reticent a acceptar les peticions de la dreta espanyola

Tot i admetre que posaran "particular atenció en aquest tipus de casos individuals", en referència al de Puigdemont, l'eurocomissari de Justícia, Didier Reynders, s'ha mostrat reticent a ampliar la llista de delictes que permeten l'extradició automàtica com demanen PP, Cs i Vox. "S'ha d'anar amb compte abans de treure conclusions a partir de casos individuals", ha assegurat el liberal belga.

Així, la Comissió Europea per ara es mostra més partidària de millorar la implementació de les euroordres supervisant els estats que de reformar el sistema. En aquest sentit, Reynders ha recordat que Brussel·les pot obrir un expedient als estats de la Unió Europea que no les apliquin bé.