cròniques de la teocràcia veïna: presó per "soscavar la santedat de Mohamed VI"

Walid Bahomane, jove marroquí de 18 anys, fou arrestat el 24 gener de 2012, després va ser jutjat i condemnat el 16 de febrer pel Tribunal de Primera Instància a Rabat a un any de presó i una multa de 10.000 dirhams (1.000 euros), per "menyscabar la santedat de Mohammad VI" a Facebook.

El seu delicte va ser publicar a la portada una caricatura feta per un dissenyador de Burkina Faso: Sa Majestat el Rei Mohammed VI, Emir dels Creients, dissenyat en un cadenat/pany de la clau (veure il·lustració).

El títol de "Comanador dels Creients" també és reclamat pel Sultà de Brunei i el mul·là Omar a l'Afganistan.

A pocs dies de diferència, Abdessamad Haydour, de 25 anys, va ser condemnat a tres anys de presó per càrrecs similars després de descriure el monarca absolut de "dictador gos" en un vídeo filmat durant una manifestació a Tassa i difós a través d'Internet.

Segons el bloc de Vox Marroc, la policia marroquina té grans locals a Rabat on s'involucra en activitats de propaganda i intimidació en el ciberespai, així com el control d'Internet a través d'un programari espia francès .

El desembre passat, els Amesys companyia francesa ha guanyat un contracte per valor de $ 2 milions al Marroc per al lliurament dels ordinadors i discos durs i instal·lació de programari de monitorització de Eagle. Això permet filtrar milions de missatges, guardar-los i adoptar noms i paraules clau, encara que lleugerament deformat a l'escriptura. També identifica les connexions en els llocs que figuren els sospitosos, es pot identificar qui envia el correu i accedir al contingut dels correus electrònics i interceptar trucades telefòniques.

Durant gairebé un mes, els joves de la ciutat de Tassa, al nord-est del regne mantenen un aixecament sense precedents. Hi ha diversos morts i centenars de ferits, segons informes preliminars de l'Associació Marroquina de Drets Humans.

La renda per càpita anual al Marroc és $ 5100 (146 al món). Mohammad VI és el setè Cap d'Estat més ric del món.

19-II-12, voltairenet.org