3.722 immobles (cat) apropiats per l’Església per una llei de 1946

 

Immatriculació de béns immobles a favor de l’Església catòlica

Mitjançant aquest mapa interactiu, el Departament posa a disposició de la ciutadania la informació sobre els béns immatriculats de l'Església, concretament, de les inscripcions fetes entre 1946 i 2015. S'hi pot consultar el nombre de finques, el tipus, la ubicació, el registre corresponent i la titularitat dels immobles.

A més a més, ha creat l’Oficina de Mediació sobre Immatriculacions, que és un servei del Centre de Mediació de Catalunya, adreçat a l’Església i a les persones i entitats que reclamen la propietat dels béns immatriculats sense títol de propietat, amb l'objectiu que les parts s’acullin a un procés de mediació que faci possible arribar a acords extrajudicials per la via del diàleg.

L'Església s'ha apropiat indegudament de 3.722 finques a Catalunya en 70 anys

El Nacional / ACN
Foto: ACN
Barcelona. Dijous, 23 de juliol de 2020. 14:33
Actualitzat Dijous, 23 de juliol de 2020. 17:51
Temps de lectura: 5 minuts

foto 3678779

L'Església catòlica ha inscrit 3.722 immobles al seu nom, sense cap títol que n'acredités la propietat, segons el Govern. Les inscripcions, fetes entre el 1946 i el 2015, són majoritàriament construccions de culte (50 %), com ara ermites o cementiris, però també terrenys rústics i edificis com rectories o palaus. La demarcació més afectada és Lleida, sobretot els Pallars i l'Alt Urgell, amb el Pont de Suert encapçalant el rànquing.

L'executiu crearà una oficina de mediació perquè les parts s'asseguin a negociar, però els afectats diuen que no hi ha res a parlar perquè és "una il·legalitat i un robatori". L'Església va dur a terme les immatriculacions emparada per una llei franquista en vigor fins al 2015 que li permetia actuar com a notari.

foto 3678774
Pla general de l'ermita de Sant Pere de Vallhonesta, a Sant Vicenç de Castellet, amb Joan Casajoana, que n'assegura ser el legítim propietari. / Foto: ACN

Els registres que ara ha fet públics el Govern mostren com Lleida és la província catalana on l'Església catòlica ha inscrit més immobles a nom seu, amb més de 2.100. També agrupa les tres comarques més afectades de tot Catalunya, que són el Pallars Sobirà, on s'han realitzat l'11,2% de les immatriculacions; el Pallars Jussà, amb 7,9%; i l'Alt Urgell, amb 7,7%. Per municipis, el Pont de Suert (Alt Urgell) i Olesa de Bonesvalls (Alta Ribagorça), amb 82 immatriculacions cadascun, són les localitats que n'acumulen més.



Pel que fa a la resta de províncies, a Barcelona se n'han comptabilitzat més de 700, gairebé 500 a Girona i quasi 400 a Tarragona. D'aquestes demarcacions, destaquen els registres de l'Anoia, amb el 7,1% de les immatriculacions, i de la Cerdanya, amb el 5%.

Les dades consten al conjunt dels registres de la propietat de Catalunya, i des d'ara es poden consultar en un mapa interactiu on es pot veure el nombre de finques, el tipus, la ubicació, el registre corresponent i la titularitat dels immobles.

 

Una oficina per arribar a acords

Davant d'una immatriculació, si el legítim propietari vol recuperar la finca, s'ha d'adreçar als jutjats per demostrar documentalment que l'immoble li pertany. Aquesta acció no prescriu i, per tant, no hi ha límit de temps per presentar la demanda.

Amb l'objectiu de "cridar" a la mediació entre les parts que reclamen la propietat, el Departament de Justícia ha creat l'Oficina de Mediació sobre Immatriculacions, un servei que pretén servir per arribar a acords extrajudicials, per la via del diàleg.

Actualment la major part de les disputes són per la inscripció de llocs de culte ubicats en propietats privades i solars rústics, així com d'equipaments esportius i places públiques a l'entorn d'esglésies i rectories. Entre els llocs de culte, hi destaquen conjunts monumentals que són patrimoni històric i cultural, però també hi ha, fins i tot, equipaments esportius.

El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha assegurat que no es tracta d'assenyalar ningú amb el dit, sinó de buscar solucions. "Que en cap cas hi hagi privilegis per a ningú, és una mesura a favor de resoldre els problemes", ha afegit.

Per la seva banda, des del Bisbat de Vic insisteixen que, si es demostra algun error en una immatriculació, seran els primers a resoldre-ho.

"No hi ha res a negociar perquè ens han robat"

Per Joan Casajoana, el pagès que va iniciar la lluita ara fa uns anys, la xifra de 3.700 finques "es queda curta". Casajoana assegura que "els llistats serveixen per a ben poca cosa". "L'únic que serveixen és per donar la raó a aquells a qui abans ens deien que érem uns eixelebrats", assegura. Pel que fa a l'oficina de mediació, Casajoana creu que amb l'Església no hi ha res a negociar, ja que el que han fet "és un robatori i una il·legalitat".

A Casajoana li han tornat l'antiga masia familiar després que el Bisbat de Vic reconegués l'error, però falta el cementiri i l'església de Vallhonesta de Sant Vicenç de Castellet, del segle XVII i única per la seva tipologia, ja que té doble espadanya. Ara, el propietari ha decidit anar per la via judicial.

"L'Església hauria de ser coherent i solidària"

De la seva banda, el president de l'Associació de Micropobles de Catalunya, Mario Urrea, confia que l'Església "serà raonable" i es posarà a negociar. "Crec que no és el camí ni la manera d'actuar, i menys una Església que hauria de ser molt més solidària i coherent, i que el pecat capital de l'avarícia no l'hauria de tenir", ha assegurat.

Un grup de treball per impulsar un canvi normatiu

El Departament de Justícia ha impulsat la constitució d'un grup de treball per identificar els supòsits que puguin exigir una actuació pública orientada a recuperar els béns que hagin de ser gaudits pel conjunt de la societat, per donar suport institucional als municipis en l'exercici d'accions anàlogues, per facilitar l'assoliment d'acords i per impulsar les mesures legislatives que es considerin necessàries. Aquest grup de treball, que es posarà en funcionament al setembre, comptarà amb els òrgans de l'administració catalana competents en matèria de registres de la propietat, patrimoni de la Generalitat i patrimoni cultural, cooperació amb l'Administració local i assessorament i defensa en dret de la Generalitat.

La primera administració que publica les immatriculacions

La Generalitat és la primera administració que fa públiques les immatriculacions de l'Església. Ha optat per fer-ho després que l'executiu espanyol fes cas omís de la Resolució 419/X del Parlament, de 13 de novembre del 2013; i incomplís la proposició no de llei del Grup Parlamentari Socialista al Congrés, de 4 d'abril del 2017, que exigien transparència a l'Estat en relació amb els béns que l'Església ha inscrit al registre sense cap títol de propietat. També n'ha instat la divulgació el Consell de Transparència i Bon Govern (CTBG), amb la Resolució 498/2016, de 9 d'octubre del 2019. Cal recordar que el govern espanyol disposa de la llista de tots els béns immatriculats per l'Església des del 6 de febrer del 2018, però mai l'ha difós.

Finques inscrites en virtut d'una llei del 1946

La polèmica sobre els béns immatriculats a nom de l'Església té l'origen en la llei hipotecària que el franquisme va aprovar el 1946. Aquesta norma, vigent fins al desembre del 2015, establia que l'Església, igual que l'Administració, podia immatricular una finca malgrat que no en tingués cap títol que n'acredités la propietat. Concretament, l'article 206 facultava els mateixos diocesans per acreditar la propietat dels béns immatriculats, com si fossin notaris. Les autoritats eclesiàstiques només havien d'estendre un certificat que fes constar el títol o mode amb què aquests béns van ser adquirits, requisit que sovint entenien satisfet amb una al·lusió genèrica a la possessió dels immobles des de temps immemorials.

 

¿Qué son las inmatriculaciones y por qué son el gran negocio de la Iglesia?

La Iglesia ha registrado como suyas hasta 30.000 propiedades en las dos últimas décadas. La institución se benefició de los privilegios que le otorgó el nacionalcatolicismo de Franco. Publicidad

Abril de 1939. Franco admira el llamado 'Desfile de la Victoria'. El dictador acaba de ganar la Guerra Civil y muestra su poderío militar. En medio de los festejos, el 'generalísimo' se para delante de una iglesia y, como un caballero cruzado, ofrece su triunfo a Dios. Desde entonces, en España comienza a imperar el nacionalcatolicismo.

"En la época de Franco, ser español y católico significaba definir tu identidad", explica Evaristo Villar, teólogo y portavoz de Redes Cristianas. Franco y la Iglesia encabezada por Pio XII se adoraban mutuamente. El Vaticano reconoció la soberanía del dictador y lo condecoró; era un amor correspondido. Y por la gracia de Franco, la Iglesia fue colmada de regalos y privilegios: las inmatriculaciones.

Pero ¿qué es una inmatriculación? Lo explica Antonio Manuel Rodríguez, portavoz de 'Recuperando', Coordinadora Estatal para la Recuperación del Patrimonio Inmatriculado por la Iglesia: "Es la primera vez que un bien inmueble accede al registro de la propiedad. Nuestro derecho exige que, para que un bien acceda al registro, tiene que existir un título material que lo justifique".

Rodríguez continúa: "Lo que ha sucedido con las inmatriculaciones es que existía un privilegio que proviene del franquismo y que equiparaba a la Iglesia católica con la administración, y a los obispos con notarios". En 1946, el franquismo aprueba su ley hipotecaria. En su reglamento se dice que "tratándose de bienes de la Iglesia, las certificaciones serán expedidas por los diocesanos respectivos". Resumiendo: bastaba con que el obispo diera su bendición para que la Iglesia tomara como suyo cualquier bien o propiedad.

En palabras de Jorge García, presidente del de 'Movimiento hacia un estado laico': "Se daba la potestad de que los diocesanos, obispos y arzobispos, pudieran autocertificarse bienes simplemente con un certificado suyo, sin aportar ningún titulo de la propiedad reconocido". Franco solo puso una excepción: la iglesia no podía matricular a su nombre templos destinados al culto.

"La única prohibición era que no accedían al registro los templos de culto porque se habían entendido históricamente como bienes de dominio público. No del Estado, sino de cualquiera de nosotros, como calles, plazas o ríos. A pesar de eso, existe constancia de que, desde 1946 hasta la muerte del dictador, también se inmatricularon templos de culto", expone el portavoz de 'Recuperando'.

Franco murió, pero su ley siguió viva. Las matriculaciones siguieron: desde 1975 hasta 78, y del 78 al 98, también se inscribieron bienes contra esta prohibición. Ahora, más de 40 años después, España está pendiente de que el Gobierno publique el listado de inmatriculaciones de la Iglesia. En total, ha inscrito como suyas, en dos décadas, 30.000 propiedades que van desde templos a casas parroquiales, o incluso fuentes y parques infantiles. Sin su publicación, Ayuntamientos o particulares no pueden reclamar la titularidad de esos bienes.

Los 30.000 bienes inmatriculados por la Iglesia

Un parque infantil en Eskoriatza, una casa particular, huertas y montes, un merendero en Guadalajara o la mezquita de Córdoba. Todas estas propiedades están entre los 30.000 bienes que la Iglesia inscribió como propios en las últimas dos décadas y que, según varias asociaciones, no les corresponden. El vídeo que acompaña a estas líneas detalla algunas de esas inmatriculaciones:

LaSexta / Noticias / España