els Reis faran un ’tour' per tot Espanya en plena crisi de la Corona

Nicolas Tomás
Foto: EFE
Madrid. Dilluns, 15 de juny de 2020, elnacional.cat

Felip Avió GTRES

Els reis espanyols reprendran l'activitat sobre el territori un cop superada la crisi del coronavirus però en plena crisi de la Corona. A partir de la setmana que ve, Felip VI i Letícia iniciaran una sèrie de visites que els portaran a recórrer totes les comunitats autònomes. La gira borbònica començarà el dia 23, ja aixecat l'estat d'alarma, i durarà tot el juliol. Segons la Zarzuela, l'objectiu serà donar suport a l'activitat econòmica, social i cultural. Encara és una incògnita quan visitaran Catalunya, un territori hostil per als monarques, com demostren les últimes visites. Aquest tour arriba amb una Casa Reial en el punt de mira, davant els tripijocs del rei emèrit a l'Aràbia Saudita que ara tornen a sorgir i que la Fiscalia investiga.

Només se sap el primer dels destins, les illes Canàries, on es desplaçaran el dimarts de la setmana que ve, 23 de juny, un cop tot Espanya ja es trobi en la nova normalitat. Segons fonts de la Casa Reial, aquestes visites permetran als Reis "agrair i reconèixer en primera persona l'esforç que tota la societat espanyola està fent per superar la crisi sanitària organitzada per la pandèmia de la Covid-19".

Durant aquests mesos de crisi sanitària, Felip VI ha mantingut una agenda pública més aviat discreta, amb comptades aparicions públiques. A l'inici de l'estat d'alarma va pronunciar un discurs televisat, en què va esquivar les ombres de corrupció que tornaven a aflorar de Joan Carles I, i que el van dur a renunciar a l'herència del seu pare. També ha aparegut disfressat de militar al costat de la ministra Margarita Robles, i ha elogiat la tasca dels militars durant la pandèmia. Ni una paraula sobre el rei emèrit.