El Govern ha acordat aquest dimarts crear un grup de treball per analitzar els escenaris de futur postcoronavirus. Es tracta d'una grup d'una trentena d'experts de diferents àmbits que intentaran crear un "horitzó de país" de cara al 2022. Així ho han anunciat en una compareixença conjunta el president Quim Torra i el vicepresident Pere Aragonès, on han defensat que es tracta d'un projecte que busca "grans consensos" i que "transcendeix" el Govern i el Parlament actuals. 

Segons els dos dirigents, es tracta d'un grup d'experts que treballarà amb independència del Govern i han defensat que l'objectiu és crear una estratègia "de país" per encarar la crisi postcoronvairus. "Davant una situació sense precedents, necessitem respostes de país", ha defensat Aragonès, després que Torra ja hagués fet una crida a "implicar tota la societat" i a tenir "mirada llarga".

Es tracta d'un grup format per 15 dones i 15 homes, liderat per Victòria Alsina i Genís Roca, i on hi consten noms com Jordi Amat, Tatxo Benet, Merce Croses, Anna Garriga, Jacint Jordana, Neus Muntlló o Cristina Nada, entre d'altres. Segons els càlculs del govern, s'espera que al juliol ja hi hagi un document inicial i que al febrer de 2021 ja hi hagi les conclusions definitives. A més, segons ha explicat el president Torra, el grup comença amb 30 noms però n'hi acabaran formant part unes 400 persones.

Al marge de la crisi de Govern

Tot i que la roda de premsa arriba després de dies de tensió entre els dos socis de Govern per l'acord entre ERC i el PSOE per la pròrroga de l'estat d'alarma, amb la que JxCat no està d'acord; ni el president ni el vicepresident han volgut entrar en el debat i ho han atribuït a discussions en el marc dels "grups del Congrés dels Diputats". "Som aquí per presentar un projecte de país", ha reiterat Torra en ser preguntat per aquesta qüestió en diverses ocasions.

A més, tan Torra com Aragonés han evitat valorar l'acord de la pròrroga i l'aliança del govern espanyol també amb Ciutadans, i han defensat que el projecte 'Catalunya 2022' va "més enllà de la conjuntura política". "Tindrem oportunitats per valorar aliances, acords i continguts. Avui presentem un projecte que intenta elevar-se a la dinàmica del dia a dia", ha apuntat el vicepresident.

Quim Torra Pere Aragonès Jordi Bedmar

Finalment, el president Torra també ha evitat aclarir si pactaria la data de les eleccions amb el vicepresident Aragonès, tal com li ha reclamat el republicà, i s'ha limitat a dir que "per sobre de les discrepàncies hi ha un país que hem de treure d’aquesta crisi econòmica". "Vam dedicar 24 hores a salvar vides, ara a salvar llocs de treball i empreses. És el que em preocupa", ha conclòs, tirant pilotes fora en una breu roda de premsa de només 30 minuts.

----------------------------------------------------------------------------------------------

El Govern crea un grup de treball per dibuixar la "Catalunya del 2022"

Torra i Aragonès eviten polemitzar sobre la pròrroga de l'estat d'alarma

NÚRIA ORRIOLS
  • Pere Aragonès i Quim Torra en una imatge d’arxiu al Parlament / FRANCESC MELCION
Pere Aragonès i Quim Torra en una imatge d’arxiu al Parlament / FRANCESC MELCION

Després de dos dies evidenciant el malestar entre els dos socis de govern a la Generalitat, aquest dimarts el president, Quim Torra, i el vicepresident, Pere Aragonès, han evitat polemitzar per la pròrroga de l'estat d'alarma i l'acord entre ERC i el PSOE. En una compareixença conjunta, han defugit contestar les preguntes sobre la tensió al Govern i la salut de la legislatura. "Som aquí per presentar un projecte de país", ha reiterat una vegada i una altra el cap de l'executiu. Torra i Aragonès han ofert una roda de premsa al Palau de la Generalitat per presentar un grup de treball sobre com ha de ser la Catalunya del 2022.

Es tracta d'un equip format per 15 dones i 15 homes, liderat per Victòria Alsina i Genís Roca, que proposaran un seguit de mesures per dibuixar el país després de la crisi del coronavirus. Hi ha noms de rellevància com el jurista Joan Abellà, el filòleg Jordi Amat, l'economista Oriol Amat, el periodista Tatxo Benet, l'astrofísica Mercè Crosas, el geògraf José Antonio Donaire, l'enginyer informàtic Pep Martorell, l'enginyer agrònom Pep Salas, el periodista Jordi Sellas, el físic Lluís Torner o l'arquitecta Maria Sisternas -entre altres fins arribar a una trentena-. 

La intenció del Govern, que ha aprovat aquest dimarts el grup de treball en el consell executiu després que ho hagi treballat des de Presidència el director general d'Anàlisi i Prospectiva, Josep Rius, és que es presentin les conclusions el febrer del 2021, després d'una discussió extensa que pretén incloure fins a 400 experts de diferents disciplines. 

"Aquest és un país de talent. Aquest grup de treball constituït avui recull aquest talent i ens ajudarà a dibuixar la Catalunya postcovid. Amb absoluta independència de funcionament i de criteri", ha dit el vicepresident Aragonès.

  • Quim Torra durant la roda de premsa d'aquest dimarts / ACN
Quim Torra durant la roda de premsa d'aquest dimarts / ACN

L'horitzó temporal que s'han marcat per oficialitzar el document ja transcendeix el límit que el mateix Torra s'havia posat el 29 de gener, quan va donar per acabada la legislatura per desconfiança amb Esquerra. Ara, amb l'emergència sanitària, aquesta intenció s'ha capgirat i JxCat vol allargar al màxim la legislatura. 

Quan li han preguntat per aquesta qüestió, el president ha evitat respondre si avançarà les eleccions o si té la voluntat de pactar la data amb Esquerra. Aragonès, situat just al costat del president, ha demanat en diverses ocasions les últimes setmanes poder acordar amb JxCat com s'acaba el mandat. 

  • Pere Aragonès durant la roda de premsa d'aquest dimarts / ACN
Pere Aragonès durant la roda de premsa d'aquest dimarts / ACN

La roda de premsa, que només ha durat mitja hora amb les preguntes incloses, s'ha produït en un moment de tensió entre els dos socis de l'executiu per l'acord d'ERC amb el PSOE per prorrogar l'estat d'alarma. Després que es fes públic dissabte (l'ha negociat directament Aragonès amb el president espanyol, Pedro Sánchez), el president va expressar públicament el seu desacord i va assegurar que no vinculava el govern de la Generalitat. Aquest dimarts s'ha afegit un nou actor en l'acord de PSOE i ERC (a més del PNB) per aprovar demà al Congrés l'última pròrroga de l'estat d'alarma: Ciutadans.