HK, primera línia en defensa de les (nostres) llibertats

El Govern de Hong Kong diu que la nova llei respectarà l’autonomia

  • L’exèrcit avisa que actuarà “amb ferma resolució” contra les protestes
, Hong Kong, 27/05/2020 - lavanguardia

Des que Pequín va anunciar la intenció d’implementar una llei de seguretat nacional a Hong Kong, el nerviosisme va córrer com la pólvora entre gran part de la població i les empreses estrangeres amb base en aquest territori. Per calmar susceptibilitats, el camp governamental ha llançat una ofensiva mediàtica per vendre les bondats de la nova mesura i per convèncer que és necessària en temps convulsos.

En la primera intervenció pública, la cap de l’ Executiu local, Carrie Lam, va assegurar que la llei no debilitarà l’alt grau d’autonomia de la ciutat i que respectarà les llibertats i drets dels residents, inclòs el de protesta. “ Només es dirigirà contra un grapat d’infractors”, va dir la mandatària, la popularitat de la qual està sota mínims.

El que provoca més inquietud és que els agents de seguretat de Pequín actuïn al territori de la ciutat

Un dels apartats que més suors fredes provoquen és la possibilitat que els agents de seguretat xinesos puguin operar a partir d’ara en territori hongkonguès, a la qual cosa Lam va respondre que haurien d’actuar respectant la legislació local. “Molts països de tot el món, incloses les democràcies occidentals, tenen lleis com aquesta, per la qual cosa no creiem que això foragiti els inversors o que es perdi l’estatus de centre financer internacional”, va assenyalar.

La secretària de Justícia, Teresa Cheung, va criticar els que diuen que la llei suposa la mort del principi “un país dos sistemes”. “Tal afirmació no suporta l’escrutini legal”, va afirmar. Mentrestant, el que va ser primer cap de l’ Executiu regional, Tung Chee Hwa, va denunciar que Hong Kong s’ha convertit “en un blanc fàcil per als oportunistes estrangers hostils” des d’on es pot posar en risc la resta del país, per la qual cosa és més necessària que mai. Però per si els seus raonaments no convencen, el comandant de les forces de l’ Exèrcit Popular d’ Alliberament acantonades a la regió, Chen Daoxiang, va avisar que actuaran “amb ferma resolució” per implementar els plans de Pequín. “Tenim la determinació, la confiança i l’habilitat per protegir la seguretat nacional”, va dir .

Segons l’ esborrany, la llei prohibirà “qualsevol acte de traïció, secessió, sedició o subversió” així com les ingerències de governs estrangers. Encara que estava previst que fossin les autoritats locals qui legislessin sobre aquest aspecte, els continus retards, sumats a les protestes de l’últim any, han esgotat la paciència de Pequín, que utilitzarà una drecera legal per pontejar les institucions regionals i aprovar-la per la via ràpida.

Però la proposta i els arguments a favor seu no estan calant entre els opositors. Dilluns, el Col·legi d’Advocats va tornar a qüestionar la potestat de Pequín per incloure aquesta normativa a l’a nnex III de la Llei Bàsica (la miniconstitució de la ciutat) i va assegurar que l’ esborrany presenta una sèrie d’aspectes “preocupants i problemàtics”.

Mentrestant, com ja va succeir diumenge, els activistes prodemocràcia planegen continuar amb les protestes al carrer. Aquest dimecres, el seu objectiu serà congregar-se als voltants del Parlament i tallar el trànsit mentre els legisladors deliberen sobre una altra controvertida llei que podria penalitzar les faltes de respecte a l’himne nacional xinès. En previsió que es repeteixin aldarulls com els de fa un any, els voltants ja estan acordonats i es preveu un desplegament policial amb més de 3.000 efectius.