"Espanya: és hora d’aixecar el vel", Caroline Zumbach (editorial tdg.ch)

https://www.tdg.ch/espagne-il-est-temps-de-lever-le-voile-502613146578

editorial
Espanya: es hora d'aixecar el vel
Caroline Zumbach
Actualitzat: 23.05.2020, 09.57 am
Editorial - Espanya: Hora d'aixecar el vel | Tribuna de Ginebra

L'éditorial – Espagne: il est temps de lever le voile | Tribune de ...Mentre Espanya compta els seus morts i es prepara per a enfrontar-se a una nova crisi econòmica, les revelacions sobre els diners amagats a Ginebra per Juan Carlos I no deixen d'aparèixer als titulars. El "Tribune de Genève" destaca que els 100 milions oferts pel Rei d'Aràbia Saudí a l'ex monarca espanyol el 2008 obligà al seu fill Felipe VI a emetre un comunicat de premsa el març. Hi declarava que renunciava a la seva herència i retirava la pensió del seu pare. Es suposava que aquest anunci històrico interrompria un possible escàndol nacional i salvaria la credibilitat de la monarquia. Però una segona donació polèmica malgasta encara més la reputació de l'ex sobirà. Un regal de 1.9 milions de dòlars, ofert pel Rei de Bahrein i que Juan Carlos I dugué en efectiu a Ginebra.

La imatge d'aquest monarca caminant pels camps de Ginebra amb la seva maleta plena de dòlars deixa estabornit i planteja moltes preguntes que ja no es poden ignorar: quants regals d'aquesta mena hi ha hagut? Quant rebé Juan Carlos en total durant el seu regnat i especialment per què rebé aquestes sumes? Si bé Europa s'ho pregunta, a Espanya no s'hi esforcen gaire en respondre aquestes preguntes. La casa reial està emmurallada en el silenci. Les sol·licituts per a obrir una investigació parlamentària són sistemàticament rebutjades pel Partido Socialista i el Partido Popular, amb el recolçament del partit d'extrema dreta Vox.

Queda la justícia. Reobrirà la investigació iniciada breument el 2018 i després suspesa sota sospita de corrupció que afecta l'ex sobirà? I sobre tot, tindrà els mitjans per a ampliar la seva investigació per a finalment posar llum sobre l'aspecte financer d'aquests trenta-nou anys de regnat? Res és menys segur, però per a la credibilitat d'Espanya, no podem més que esperar-ho.