Hockey Club Liceo d’A Coruña, o la geografia econòmica de l’esport nacionalitzat

El Hockey Club Liceo d’A Coruña es proposa abandonar la Lliga es­panyola i apuntar-se a la portuguesa. Al llarg dels anys s’ho han plantejat diverses vegades. La raó és òbvia. La majoria de clubs que disputen la Lliga espanyola són catalans. A la meva infantesa, quan anava a veure partits d’hoquei de la mà de mon pare, tots ho eren. De cop un dia va aparèixer el Liceo i molts dels seguidors d’aquest esport ens vam quedar bocabadats. (“¿Un club gallec d’hoquei? Poc durarà a primera”.) Doncs no: dura des de fa dècades i és una excepció confirmada any rere any. Els clubs catalans només han de viatjar més de mil quilòmetres quan juguen contra el corunyès. Però, en canvi, el Liceo sempre que té partit fora de casa –cada quinze dies– ha de fer aquests mateixos més de mil quilòmetres, i és fàcil d’imaginar el cost econòmic que això significa.

Dilluns vaig llegir a La Voz de Galicia la notícia, que –no cal dir-ho!– té a veure també amb el coronavirus: “El club més premiat de l’esport gallec està disposat a deixar la competició espanyola i marxar a lluitar amb els equips de Portugal. L’última decisió de la Federació Espanyola de Patinatge de donar per conclosa l’OK Liga, regalar-li el títol al Barcelona i augmentar en dos el nombre de participants la pròxima temporada ha indignat els responsables verd-i-blancs, que ahir es van reunir amb caràcter d’urgència via telemàtica. En la trobada es va acordar entaular converses a escala nacional i internacional per veure la possibilitat real d’abandonar la Lliga espanyola i enrolar-se en la portuguesa. Al si del club verd-i-blanc, més enllà de l’escàndol que es considera haver atorgat el títol al Barcelona sense haver-se disputat el playoff, en contra de les bases de la competició, entenen que una OK Liga amb 16 equips (15 d’ells catalans) suposaria un desequilibri econòmic important per a l’entitat. Per aquesta raó, ahir mateix ja van iniciar contactes amb alguns representants d’entitats tant nacionals com del país veí per estudiar una possible sortida. El projecte ambiciós seria crear una Lliga galaicoportuguesa amb algun club més de la comunitat autònoma”.

El Liceo d’A Coruña es planteja deixar la Lliga espanyola i apuntar-se a la portuguesa

A més del desequilibri econòmic, els dirigents del club creuen que per al Liceo seria més atractiva una Lliga amb el Barcelos, l’Oliveirense, el Porto o el Benfica. El Palau dels Esports de Riazor s’ompliria de seguidors portuguesos i els gallecs podrien ­desplaçar-se més fàcilment a les pistes lusitanes. No es tracta d’una qüestió política –reintegracionista, per exemple–, sinó de pura sensatesa.

7-V-2, Quim Monzó, lavanguardia