alternativa paneuropea a la política Merkozy

"La crisi que estem vivint és també una crisi de creixement", afirmen el president del Govern, Mariano Rajoy, el primer ministre britànic, David Cameron, i els dirigents d'altres deu països europeus en una carta conjunta publicada ahir. Sense renegar del seu deure sanejar els pressupostos, demanen "mesures per modernitzar les nostres economies, augmentar la competitivitat i corregir els desequilibris". L'agenda europea, reclamen, ha de donar un impuls a la liberalització de sectors com l'energia, els serveis o el comerç internacional.

Per innocent que sembli el seu pla d'acció, ni el president francès, Nicolas Sarkozy, ni la canceller alemanya, Angela Merkel, signen la carta, dirigida als presidents del Consell Europeu, Herman Van Rompuy, i de la Comissió, José Manuel Durão Barroso. No acostumen a subscriure missives no redactades a París o Berlín però, en aquest cas, de fer-ho, s'haurien marcat un gol en pròpia porta.

L'impulsor de la crida no ha estat un altre que el seu protegit, el primer ministre italià Mario

Monti, que també ha reclutat per a la seva causa en favor del creixement a Holanda, Polònia, Suècia, Finlàndia, Estònia, Letònia, República Txeca, Eslovàquia i Irlanda. Els signants alerten que les economies europees travessen un moment perillós en el qual "el creixement s'ha estancat, l'atur augmenta, i ciutadans i empreses s'enfronten a les condicions més dures dels últims anys".

Mentre la resta del món està sortint de la crisi, les turbulències financeres i el deute "fan que la senda de la recuperació a Europa sigui molt més difícil d'escalar", diu la missiva. Sense descurar els esforços per sanejar els comptes públics, "hem de restaurar la confiança entre els ciutadans, les empreses i els mercats en la capacitat d'Europa de créixer sòlidament i sosteniblement en el futur i de mantenir la seva quota de prosperitat global".

Els signants proposen que en el Consell Europeu de març es fixin "vuit clares prioritats per impulsar el creixement": reforçar el mercat interior i liberalitzar serveis; crear un mercat únic digital en el 2015; completar el mercat energètic en el 2014; impulsar la investigació i la innovació; tancar acords de liberalització comercial amb Estats Units i els països emergents; reduir la burocràcia; flexibilitzar els mercats laborals, i estabilitzar el sector financer.

"Les garanties implícites de rescatar sempre als bancs, que distorsionen el mercat interior, han de reduir-se. Els bancs, i no els contribuents, han de ser els responsables d'assumir els costos dels riscos que prenen", afirma la carta. "Amb mesures valentes i eficaces i forta determinació política, podem recuperar el dinamisme d'Europa i situar de nou nostres economies en la senda de la recuperació", conclou.

21-II-12, B. Navarro, lavanguardia