el llibreter que va haver de fugir de Hong Kong reobre a Taiwan

Hong Kong alarmed by suspected abduction by China of five ...

Un llibreter de Hong Kong que va ser detingut per vendre volums que criticaven al règim comunista va obrir ahir una nova llibreria a Taiwan, on les autoritats van celebrar l’acte com un símbol de la democràcia i la llibertat davant les pressions de Pequín.

Lam Wing-kee, de 64 anys, va fugir a l’illa anticomunista l’any passat per por de ser lliurat a Pequín sota una nova llei d’extradició. L’anunci d’aquest projecte de llei, que va acabar sent abandonada, va provocar mesos de manifestacions a Hong Kong que només han cessat amb la Covid-19.

“Aquesta reobertura és molt significativa”, va declarar Lam. Fa només uns dies va patir un atac en una cafeteria de Taipei, quan se li va acostar un home emmascarat i el va ruixar amb pintura vermella. L’atac ha provocat consternació a Taiwan, que s’ha convertit en refugi de diversos activistes prodemocràtics de Hong Kong.

Lam va ser un dels cinc llibreters de Hong Kong que va desaparèixer a finals del 2015 després de vendre obres crítiques amb Pequín. Van ser empresonats a la Xina continental, on van fer “confessions” que van ser televisades.

Tots treballaven per a Mighty Current, una editorial especialitzada en llibres picants sobre la vida privada dels dirigents xinesos i les intrigues polítiques al cim del poder. El cas va suscitar dures crítiques internacionals.

La nova llibreria ha estat finançada per una campanya de recollida de fons participativa llançada el setembre del 2019 per internet i que va reunir 180.000 euros.

La presidenta de Taiwan, Tsai Ing-wen, que manté unes relacions molt tenses amb Pequín, va enviar un ram d’orquídies i un missatge citant una cançó que canten els manifestants de Hong Kong. Diversos membres del partit governant van assistir a la inauguració, entre ells la cap del Parlament, que va dir que era un moment d’“orgull” per a Taiwan.

Autor Agencias, Taipei, 26/04/2020 - lavanguardia