el Govern (?) segueix sense superar el test dels (necessaris) tests (’ràpids'!)

La compareixença de l'executiu de Torra també arriba després que l'alcalde d'Igualada, Marc Castells, hagi desmentit públicament les xifres de la Generalitat per assegurar que ahir divendres hi va haver 11 morts a la conca d'Òdena, malgrat que Salut va assegurar que no hi havia hagut cap defunció a la zona aïllada. En aquest sentit Vergés s'ha justificat dient que Salut només fa servir els canals oficials de recompte, que són el registre i les dades de la funerària: "Són dades fredes que s'han de comprovar i de vegades hi ha casos de funeràries en què encara no es pot saber si la mort s'ha produït per covid-19 o no".

Retards en els tests ràpids

Una altra de les polèmiques que ha centrat les preguntes en aquesta roda de premsa ha sigut la falta de tests a la població, sobretot als pacients, els professionals sanitaris i les persones grans que viuen en residències. Vergés ha volgut aclarir que a Catalunya ja s'han fet 50.000 test PCR, els únics que de moment Salut dona per fiables. A més, la setmana passada van arribar 25.000 tests ràpids i aquesta setmana (entre demà diumenge i dilluns) n'haurien d'arribar 20.000 més.

Aquestes proves, però, encara no s'han pogut repartir perquè s'estan "avaluant". "Hem de decidir quina fiabilitat donen els aquests altres test per veure per a què ens poden ser útils", ha dit la consellera, que ha assegurat que és possible que si un test ràpid dona negatiu, s'hagi de fer igualment la prova amb un dels test PCR, per confirmar. "Potser ens serviran per a les residències –ha afegit–, però tot això s'està treballant; el virus és nou i els tests també", ha dit Vergés per justificar el retard d'aquestes proves.

La crisi a les residències

De fet, les residències són un dels espais on la crisi sanitària està colpejant més durament. Aproximadament un 20% de les morts per coronavirus provenen d'una residència. El conseller del ram, Chakir El Homrani –que ha comparegut avui per primer cop després d'haver superat la malaltia–, s'ha vist obligat a respondre a les nombroses crítiques al departament per la gestió d'aquesta crisi entre la població més gran.

El Homrani ha justificat que aquesta crisi "sense precedents" ha obligat a marcar quatre línies prioritàries: l'aïllament dels avis, el trasllat a altres centres quan és necessari (de moment el Govern només ha previst 123 places en clíniques medicalitzades per a gent gran que gairebé ja estan plenes), reforçar el personal als geriàtrics i permetre la sortida dels avis dels centres quan la família ho demani i les condicions ho permetin.

En aquest sentit, el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies ha explicat que el seu departament ha preparat una nova instrucció amb Salut per permetre que els avis que no tinguin símptomes puguin sortir de les residències sense perdre la plaça. La condició és que els familiars se'ls enduguin a casa i els mantinguin en aïllament durant 14 dies. Aquesta decisió arriba després que la falta de tests estigui fent impossible de dur a la pràctica la mesura anterior, on es demanava un aval mèdic amb un test abans de sortir de la residència. Fins ara 228 famílies han demanat endur-se els seus avis de les residències i no ho havien pogut fer, precisament, per la falta de tests.

El conseller també ha sortit al pas de les crítiques per les dades contradictòries en el recompte de persones grans mortes per coronavirus (el departament no separa les que han mort en llits de residència de les que han mort derivades a l'hospital i, per tant, el recompte es duplica amb el de Salut). El Homrani ha aclarit que la recopilació de dades és molt complicada però que el departament ha considerat que era "més important traslladar-les abans que no fer-ho". "A mesura que passin els dies aconseguirem més detalls", ha conclòs.

5-IV-20, ara.cat