entrevista a Marc Castells, alcalde d’Igualada

“Em costa d’entendre que Salut no posi els recursos que toquen”

XAVIER RIBERA, Igualada. Servei especial

02/04/2020 - lavanguardia

L’alcalde Marc Castells (47 anys) recorda que Igualada, el municipi més gran dels quatre que estan confinats des del 13 de març, va superar la pesta negra dels anys 1348 i 1589, també el còlera del 1884, la grip del 1918 “i ara superarem el coronavirus”. Els alcaldes de la zona, assegura, estan disposats a “posar-hi el coll”.

AVÍS A SALUT

“Intentarem anar15 dies per davant del que està passant; caigui qui caigui continuarem”

Ja no com a alcalde pel PDeCAT, sinó com a igualadí, com el noi de cal Boneto , com viu el seu confinament?

La veritat és que soc molt poc a casa. Vaig de casa a l’ajuntament i de l’ajuntament a casa. Vaig sortir un dia a comprar perquè ho necessitava mentalment.

L’eslògan “Igualada pot ser imitada, però no igualada mai” cobra més sentit, aquests dies?

La veritat és que és extraordinària la disciplina i responsabilitat que estan mostrant els igualadins. S’està complint al peu de la lletra l’aïllament social que ens demanen les autoritats. Només tinc paraules d’agraïment.

Quin balanç fa de tot el que ha passat fins avui?

Penso que els quatre ajuntaments de la zona confinada hem respost a l’altura de les circumstàncies, i espero que la resta de les administracions responguin igual.

La xifra de morts no quadra...

Ja hem fet vint compareixences, i cada dia expliquem amb transparència què sabem, tractant els ciutadans com a gent madura. Hem observat que els números oficials no quadraven. L’exercici és senzill: Quanta gent se’ns va morir el març del 2019 i quanta el 2020? 47 contra 140; quants casos de Covid-19 hi ha confirmats? 40. Alguna cosa no encaixa. Podrien ser un centenar.

El preocupa quin va ser l’origen del contagi?

No, ara a mi el que em preocupa és com ho solucionem.

Què es va fer malament a l’hospital?

AJUNTAMENT D'IGUALADA AJUNTAMENT D'IGUALADA

Tinc una confiança enorme en l’hospital i en els seus professionals, que estan fent una feina excel·lent. Qualsevol anàlisi o autocrítica es farà quan s’acabi la crisi. Seria molt irresponsable buscar culpables abans.

Hem arribat al pic màxim de contagis? Què en diuen els experts?

Hi ha divergències. La meva sensació és que cada setmana que passa és una setmana que guanyem.

Creu que encara és necessari el confinament total?

Penso que sí. Entenem que aquesta situació ens beneficia més que ens perjudica. D’altra banda, depèn d’administracions superiors i poc hi podem, fer nosaltres.

El tema de les baixes laborals continua enquistat...

I em preocupa molt. Ens hem trobat amb la sorpresa desagradable que el que publica el BOE no resol el problema. Hem rebut un munt de trucades de gent que només ha cobrat de l’1 al 13 de març. Hi ha molts treballadors de la zona confinada que no poden sortir, i al revés. Necessitem respostes ràpides.

Els alcaldes dels municipis afectats són d’ideologia diversa i malgrat això es donen suport. Troba a faltar això fora de la Conca?

Demano la mateixa responsabi­litat que tenim els alcaldes i els ciutadans a la resta d’administracions, que se sàpiguen posar en la pell dels ciutadans. La política no té cabuda en la lluita contra aquesta emergència.

Des de Salut, la consellera Vergés va dir que els 70.000 tests ràpids per a la Conca “són inviables”... Què li respon?

Els experts amb qui parlem ens indiquen que són necessaris. Em costa d’entendre que no es vegi així des de Salut i que no es posin els recursos que toquen.

La conselleria també es desentén de l’hospital de campanya. Diuen que no era necessari. Ho era?

Des de l’hospital d’Igualada ens van informar d’una situació complicada i, abans que el temps se’ns tirés al damunt, vam habilitar l’hospital de campanya i una residència medicalitzada. Jo seria l’alcalde més feliç del món si no els haguéssim d’utilitzar. Nosaltres intentem anar 15 dies per davant del que està passant. Seguirem en aquesta línia caigui qui caigui.

Se sent fort per encarar el que ve ara?

Que tota la ciutadania estigui compromesa amb la lluita és un estímul molt fort. Espero estar a l’altura. La feina més dura ha de venir.