covid-19: a la Xina un 85% dels contagis van ser a casa

La notícia més desitjada és saber si el confinament funciona i ha ­aconseguit reduir el nombre de con­tagis d’aquesta malaltia que ja ha infectat més de 11.500 ciutadans a Catalunya. Mentre s’esperen aquests resultats, la Generalitat insisteix en la necessitat de més tancament del que està vigent, perquè les seves prediccions espanten.

Un comitè que dirigeix l’ Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya ( Aquas) amb experts de diverses universitats és qui estudia els possibles escenaris per preparar el que ve. En el més optimista, l’ avançament de 10 dies en les mesures de confinament respecte del que ha passat a Itàlia permet pensar que el pic total de casos arribaria el 24 d’abril, malgrat que la xifra de casos nous frenaria una mica abans, quan s’acabi la Setmana Santa. En l’altre panorama, donant per fet que l’epi­dèmia aquí es comportés com a Itàlia, el pic es registraria uns quants dies després, el 28, i el fre de nous casos, entorn del 16 d’abril.

La diferència entre aquests dos escenaris es traduiria en una xifra molt superior de malalts. Si el confinament funciona, calculen que el pic serà arribar als 70.891 casos actius. Si la progressió és semblant a la italiana, el nombre d’infectats podria arribar als 121.734.

Els autors de l’informe, que dirigeix César Velasco des de l’ Aquas, expliquen que això és un càlcul complex, que l’han anat millorant dia a dia i que cada vegada s’assembla més als resultats reals, però que, naturalment, l’abast real de l’epidèmia només es podrà saber quan s’acabi. A tall de predicció matemàtica, amb els percentatges de mortalitat actuals de Catalunya (3,4%), en el millor escenari caldria comptar amb 7.600 morts, i en el pitjor, amb 13.000.

Prediccions

La conselleria treballa amb dos escenaris, tots dos greus, però els situa com a prediccions

David Zorrakino / EP David Zorrakino / EP (Ana Jiménez)

Els autors suggereixen –i el president Quim Torra ho va dir en la seva compareixença telemàtica al Parlament d’ahir– que les mesures restrictives s’haurien de mantenir fins al juny, fins que el descens de casos actius sigui significatiu. I argumenten que a la Xina les mesures no es van retirar fins al final del descens de la corba de l’epidèmia. Es podria arribar a infectar un 3,1% de la població catalana, i en el pitjor escenari, un 5,3%.

La predicció inclou dia a dia la possible progressió de casos nous, i molt especialment l’ avanç dels que necessitaran ser hospitalitzats i els que hauran de passar per una UCI per la gravetat. Els casos nous de cada dia són importants per calcular la saturació dels serveis de malalts crítics, és a dir, el nombre de persones que necessitarien alhora ser en una UCI.

Els hospitals catalans tenen pràcticament plenes les seves places d’intensius amb malalts de Covid-19 (tot just hi ha un 15% dedicat a la resta de les malalties), als que ahir es van afegir 240 casos greus més. Per això estan multiplicant amb tota celeritat els seus recursos de crítics, ja que es tracta d’una de les comunitats més afectades i on hi ha hagut un creixement percentual més important de malalts greus: un 47% d’increment, segons va ­explicar Fernando Simón, coor­dinador d’ Emergències del Mi­nisteri de Sanitat.

La predicció és que gairebé 5.000 persones arribin a necessitar cures intensives les pròximes dues setmanes. Dels 668 casos que estaven hospitalitzats el dia 23, per exemple, 538 necessitaven ventilació mecànica invasiva. Això explica la urgència de duplicar aquesta setmana, i triplicar la següent, les UCI possibles amb tota mena de solu­cions.

A la xina van ser un 85%

Evitar els contagis dins de casa és ara un dels objectius prioritaris

“Si aconseguim que més gent eviti els contactes, podrem reduir la nostra xifra d’infectabilitat, ara de 2,3 nous infectats per cada cas positiu. Esperem baixar els pròxims dies a 2, i potser d’aquí dues setmanes, a 1,4. Per això és fonamental el confinament; com més gran, millor”, insisteix el director de l’ Aquas.

“I no només parlem d’evitar el contagi al carrer. A la Xina un 85% van tenir lloc a casa. Així doncs, és fonamental l’aïllament intern davant qualsevol símptoma. O les xifres tardaran a baixar”.

, Barcelona, 26/03/2020 - lavanguardia