(Leitat 1:) gràcies als sanitaris, ...i als enginyers!

Comencen a imprimir-se els primers respiradors 3D

El Consorci de la Zona Franca, HP, Leitat i Seat impulsen un model per donar suport als hospitals

 Barcelona 22/03/2020 ara
ANTONI BASSAS / PAULA SOLANAS
  • El respirador de campanya dissenyat pel Consorci de la Zona Franca / ARA
El respirador de campanya dissenyat pel Consorci de la Zona Franca / ARA

Per fi una bona notícia: les UCI podran deixar de patir per la falta de respiradors. L'aliança entre el Consorci de la Zona Franca, el fabricant d'electrònica HP, el centre tecnològic Leitat (Tecnio) i la firma automobilística Seat ha anunciat aquest diumenge que han aconseguit dissenyar el primer respirador de campanya fet amb impressió 3D. Es tracta d'un projecte en col·laboració amb el CatSalut, a través del Consorci Sanitari de Terrassa i l'Hospital Parc Taulí de Sabadell. Aquest dilluns començaran a fabricar-se, a un ritme de 100 unitats diàries i d’unes 300 a finals de setmana. L’Agència Espanyola del Medicament ja ha rebut la fitxa tècnica de l’aparell i n’ha concedit l’homologació provisional.

Aquest respiradors, considerats d’emergència, són més senzills que els que hi ha a les UCI i permeten insuflar aire a pressió constant (i, per tant, a pacients anestesiats) durant tres o quatre dies. El seu cost és unes 50 vegades inferior als respiradors més sofisticats.

 

Aquest és el document que es recomana portar a partir d'avui per sortir de casa

El doctor Manuel Balcells, president del Consell Assessor del departament de Salut de la Generalitat, ha declarat a l’ARA que aquests respiradors low cost “salvaran vides, i arriben en el moment oportú perquè els hospitals ja estaven terriblement angoixats davant l’allau de malalts crítics que s’esperen per a la setmana que avui comença”. Balcells ha explicat que les simulacions de respiració s’han fet amb maniquins i que els plans de fabricació s’han posat a disposició del ministeri de Sanitat perquè el model es pugui replicar allà on faci més falta.

L'aparell s'ha batejat amb el nom Leitat 1 i se n'ha simplificat al màxim el disseny i els components per, segons el comunicat enviat pel Consorci, "poder desenvolupar un dispositiu mèdic robust, d'utilitat i de menys complexitat facilitant-ne la producció i assemblatge". A més, ja s'està treballant en un segon model millorat. El disseny l'ha fet l'enginyer de Leitat Magí Galindo, i ha estat validat a nivell mèdic pel doctor Lluís Blanch, director d'innovació a l'Hospital Parc Taulí de Sabadell i expert en ventilació mecànica.

 

 

Els metges temen que faltin respiradors durant els pròxims dies

En els últims dies, diverses indústries i fabricants no vinculats als dispositius mèdics s'han posat a disposició del govern espanyol per començar a produir materials de tot tipus per als hospitals, des de mascaretes o respiradors fins a gel desinfectant. Per exemple, la firma de perfums Puig va oferir-se ahir per produir solucions hidroalcohòliques i higienitzants.