’Foreign Policy': "Felip VI s'interposa en la solució al conflicte català"

Lluís Bou
Foto: EFE
Barcelona. Dimecres, 26 de febrer de 2020
2 minuts

Pablo Iglesias Pedro Sánchez Felip VI Consell Ministres EFE

Una de les principals revistes americanes de política internacional, Foreign Policy, ha acusat el rei Felip VI de ser la veritable causa de per què no se soluciona el conflicte entre Catalunya i l'Estat, i afirma que "s'interposa" en la via de diàleg amb la seva política de "tolerància zero". Al seu entendre, si no fos per l'actitud del monarca espanyol –de qui recorda que ha de moderar les institucions– hi hauria "una solució a la crisi de Catalunya", perquè el que està fent el monarca amb inflexibilitat des de fa temps és "debilitar la capacitat de Pedro Sánchez per negociar, mentre dona ales als independentistes catalans".

"Segons la Constitució del 1978, el rei d'Espanya és la encarnació de la "unitat i permanència" del país; no obstant, també se'l descriu com la figura que "arbitra i modera" les institucions polítiques. El moviment independentista català ha obligat el Rei a enfrontar-se al dilema de com equilibrar aquestes dues obligacions, i ha posat en relleu el conflicte que hi ha entre el compromís de la Constitució amb la "unitat indisoluble" d'Espanya i el dret d'autogovern de les denominades regions històriques com Catalunya", assenyala la revista. En opinió seva, Felip VI s'ha decantat clarament cap a la posició intransigent, i això està provocant tensions amb el president espanyol.

Foreign PolicyJPG

"El president Pedro Sánchez intenta preservar la unitat d'Espanya a través de la moderació i el diàleg, i no s'amaga rere el tallafoc de la inflexibilitat –l'enfoc que va adoptar el predecessor conservador de Sánchez, Mariano Rajoy, amb el suport tàcit de Felip VI–. Però la breu intervenció [pública] del monarca espanyol en el drama de Catalunya suggereix que Felip VI encara no ha entès que la inflexibilitat és insuficient per tractar amb el moviment independentista català", apunta. 

Foreign Policy recorda que el monarca espanyol va aparèixer tres dies després del referèndum de l'1-O en una compareixença institucional, i que va condemnar els independentistes catalans acusant-los d'"imprudents", i dient que les seves accions els havien col·locat "fora de la llei i de la democràcia". "Felip VI no va fer menció explícita de les brutals tàctiques de Rajoy [amb les càrregues de l'1-O], i ni de bon tros les va condemnar. Va usar la retòrica gens velada dels monarques que decideixen intervenir en política", resumeix. Recorda en canvi la declaració que va fer Isabel II, abans del referèndum del 2014 a Escòcia: que la gent pensés de forma molt curosa en el futur abans de votar; el seu màxim gest en suport a l'unionisme.

Segons la revista, que no és partidària de la independència de Catalunya, el polèmic discurs de Felip VI va donar-li popularitat a Espanya, però alhora alimenta l'independentisme.