França, única potència militar nuclear ...europea?

Macron urges EU nuclear defence strategy — with France at centre

"Nuclear force is our final recourse, the cornerstone of our security, the guarantor of our vital interests," French president declared....   Read more

Resultat d'imatges per a

La Força Oceànica Estratègica ( FOS) francesa, amb base a Brest, està composta per quatre submarins capaços de disparar míssils nuclears intercontinentals. Una de les naus sempre està navegant, en algun lloc secret del món. La seva posició la coneix un nombre molt restringit de persones. Ni tan sols el president de la República, que donaria l’ordre de disparar un míssil si fos necessari, no sap on és el submarí. En gairebé mig segle s’han efectuat ja més de 500 d’aquestes patrulles pels mars del món. Els altres components de l’arsenal nuclear són les Forces Aèries Estratègiques (FAS) i la Força Aeronaval Nuclear ( FANU), que mantenen sempre una part dels seus efectius en alerta. Totes dues estan compostes per avions Rafale que poden transportar míssils atòmics de mig abast. Els avions realitzen periòdics entrenaments i simulació d’atacs, amb vols de diversos milers de quilòmetres –de vegades des de l’illa francesa de la Reunió, a l’ Índic– per mantenir-se preparats en cas de guerra.

08/02/2020 - lavanguardia

França no renuncia a l’ambició geopolítica de potència autònoma i amb projecció global. Per això, fidel a una tradició ininterrompuda des de l’època del general De Gaulle, Emmanuel Macron va reiterar ahir la necessitat i plena vigència de la dissuasió nuclear francesa, composta per menys de 300 caps atòmics però capaç d’infligir “danys inac­ceptables” al país que gosés posar en perill la llibertat o els interessos vitals de França. El titular de l’ Elisi va pronunciar un extens discurs a l’ Escola de la Guerra, a París, en el qual també va elevar la pressió als aliats europeus per desenvolupar una defensa comuna que pugui preservar la seva sobirania i “llibertat d’acció”. Aquest esforç europeu ha de ser compatible, segons Macron, amb el manteniment de l’aliança transatlàntica i amb “una reconstrucció progressiva de la relació amb Rússia”.

“Ni els homes ni els estats no han dit adeu a les armes”, va advertir el cap d’Estat francès, i va recordar “la multiplicació de les zones de fricció entre les potències”. Aquestes circumstàncies exigeixen no descuidar la defensa, encara que París continuï apostant per la pau i el multilateralisme. “ França és una potència d’equilibri, al servei de la pau i de l’estabilitat”, va subratllar Macron, sense oblidar que “paga un preu en sang” –en el seu actual desplegament al Sahel per combatre el gihadisme– i és, per tant, “un actor militar creïble”.

L’Elisi admet el problema ètic de les armes atòmiques però alerta del risc de la renúncia unilateral

Per als propers anys, Macron va prometre “un esforç pressupostari inèdit en la defensa” i va avisar que perdran el temps els qui qüestionin aquesta estratègia perquè és una de les seves prioritats a llarg termini.

Les forces de dissuasió nuclear –compostes per míssils d’abast intermedi que poden ser disparats des d’avions Rafale i per submarins dotats de míssils de llarg abast– continua sent “la clau de volta” de la seguretat francesa. El propòsit és “mantenir la seva credibilitat operacional”.

L’arsenal nuclear absorbeix el 12% del pressupost de defensa francès. Costa uns 70 euros a l’any a cada ciutadà. Tot i que les armes franceses són molt poques comparades amb l’arsenal dels Estats Units i Rússia, són prou perquè França es faci respectar. Com va recordar Macron aquestes armes podrien causar “danys inacceptables” al centre de poder polític, militar i econòmic d’un eventual agressor.

El president francès no va esquivar el debat ètic sobre les armes nuclears i va citar el papa Francesc, que les ha condemnat en repetides ocasions. Macron va dir que res­pectava les objeccions morals, que França també comparteix, si bé va insistir que seria irresponsable, per a les democràcies, anar cap a un desarmament unilateral. L’abandonament de les armes atòmiques ha de ser un procés universal, progressiu, creïble i verificable. “No tenim cap altra opció que confrontar-nos a la imperfecció del món”, va ar­gumentar Macron. El president va presumir que França ha estat “exemplar” i presenta un “balanç únic al món”, perquè ja va desmantellar fa anys l’arsenal basat a terra (els míssils estratègics desplegats a l’altiplà d’ Albion) i va suprimir els assajos nuclears reals que efectuava als remots atols a la Polinèsia.

En la seva crida a Europa, Macron va subratllar que no pot acontentar-se amb el paper d’especta­dora, que ha “d’assumir les seves responsabilitats” i necessita “una capacitat autònoma més gran”. L’esforç no ha de limitar-se a l’aspecte militar sinó a la preservació de les infraestructures vitals, ara amenaçades per potències com Rússia o la Xina, com les energètiques, marítimes (ports) i també xarxes digitals.

E. Val, 08/02/2020 - lavanguardia