el Parlament Europeu reconeix Junqueras com a eurodiputat, tot i la resolució de la JEC

El Parlament Europeu reconeix Junqueras com a eurodiputat, tot i la resolució de la JEC

Brussel·les diu que la decisió sobre el dirigent d'ERC depèn del Tribunal Suprem i de l'Eurocambra

AÏDA SÁNCHEZ
  • Oriol Junqueras, en una imatge d'arxiu / CÈLIA ATSET

    651x366 Oriol Junqueras, en una imatge d'arxiu / CÈLIA ATSET Oriol Junqueras, en una imatge d'arxiu / CÈLIA ATSET

Oriol Junqueras, en una imatge d'arxiu / CÈLIA ATSET

El Parlament Europeu continua reconeixent el líder d'ERC, Oriol Junqueras, com a eurodiputat i preveu que prengui possessió del seu escó el 13 de gener vinent, tot i la resolució de la Junta Electoral Central (JEC), que divendres li va retirar la condició d'europarlamentari. El Parlament Europeu informa en una comunicació interna que "pren nota" de la sentència del 19 de desembre del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) i espera que tant Junqueras com l’expresident Carles Puigdemont i l’exconseller Toni Comín esdevinguin eurodiputats.

De fet, fonts del Parlament Europeu asseguren que l'Eurocambra no ha rebut cap notificació oficial de la JEC. De tota manera, asseguren que mentre el Suprem no emeti la seva interpretació, el que fa l'Eurocambra és "aplicar la sentència del TJUE". 

Amb aquest document, l’Eurocambra tira endavant els tràmits perquè Oriol Junqueras sigui eurodiputat i avança segons el que va anunciar el TJUE el dia 19, abans de saber la decisió del Tribunal Suprem, que ha d'interpretar la sentència del TJUE sobre el líder d'ERC. Segons la resolució del tribunal europeu, Junqueras hauria d’haver comptat amb immunitat des de la publicació dels resultats electorals i hauria d’haver agafat l’acta el juliol passat amb el començament de la legislatura.

El Suprem encara no s'ha pronunciat sobre la qüestió i fonts consultades d'aquest tribunal per l'ARA asseguren que no té previst fer-ho aquest dimarts. Si finalment el Suprem decideix confirmar la inhabilitació de Junqueras, tal com demana la Fiscalia, el líder republicà no podrà prendre possessió de l'acta d'eurodiputat. Les mateixes fonts afirmen que, en el cas de Carles Puigdemont i Toni Comín, el Suprem té previst pronunciar-se aquesta setmana sobre si els retira les euroordres o no, a més de si en tramita el suplicatori, informa Ot Serra.

Perquè la sentència del TJUE també va afectar Carles Puigdemont i Toni Comín. El mateix dia de la resolució, David Sassoli, president del Parlament Europeu, va obrir la sessió parlamentaria assegurant que la institució compliria la sentencia com més aviat millor. I l'endemà, l'últim dia abans de les vacances de Nadal, Puigdemont i Comín van iniciar els tràmits per acreditar-se com a eurodiputats. Unes gestions que han reprès aquest dilluns, tal com ha informat Comín en una entrevista a Catalunya Ràdio.

És previst que Sassoli doni la benvinguda als nous eurodiputats a l’inici de la propera sessió plenària. És una formalitat que es repeteix sempre que un polític s’estrena com a parlamentari i que s’espera que també tingui lloc el dia 13 a Estrasburg. Segons fonts del Parlament Europeu, el document on s’informa que els tres polítics catalans són eurodiputats és una comunicació interna entre serveis de la institució. És el procediment habitual per comunicar les altes i baixes de parlamentaris abans de cada sessió plenària.

D'altra banda, aquest dilluns la Comissió Europea ha preferit no comentar la decisió de la JEC sobre Junqueras i ha assenyalat que el procés estava "en marxa" i que ara depenia del Tribunal Suprem i del Parlament Europeu. El portaveu de Justícia de l'executiu comunitari, Christian Wigand, ha reiterat així la posició que Brussel·les ja va expressar el mateix 19 de desembre, quan el TJUE va dictaminar que Oriol Junqueras tenia immunitat i que hauria hagut de prendre possessió de l'acta d'eurodiputat.

La reacció de l'independentisme

El comunicat del Parlament Europeu ja ha generat les primeres reaccions de dirigents independentistes i del mateix president de la Generalitat, Quim Torra. "Orgullós que tant el Parlament de Catalunya com el Parlament Europeu hagin desautoritzat la JEC", ha afirmat al seu compte de Twitter.

 

També hi ha reaccionat des del seu compte de Twitter el líder d'ERC, Oriol Junqueras, amb una sola frase: "Res més a dir".

 

PP i Cs demanen a l'Eurocambra que rectifiqui i Vox defensa la JEC

PP, Ciutadans i Vox ja han reaccionat al comunicat intern del Parlament Europeu. En una carta firmada per l'eurodiputada popular Dolors Montserrat i adreçada al president de l'Eurocambra, David Sassoli, ha reclamat que revoqui la decisió de permetre al líder d'ERC prendre possessió de l'acta i que adopti una resolució seguint els "criteris" de la JEC. "Desitjant una ràpida resposta que respecti la justícia i la legalitat espanyola", escriu Montserrat, que reitera el "compromís" del PP amb la "defensa dels principis i valors ciutadans que inspiren la Unió". Els conservadors asseguren que mantindran una "posició ferma de respecte i defensa de la legalitat i la justícia espanyola i europea", i critiquen els "intents d'instrumentalització del Parlament Europeu" de Junqueras.

En la mateixa línia, l'eurodiputat de Ciutadans Luis Garicano també ha fet la mateixa petició a Sassoli, en aquest cas, a través d'un comunicat. Així, el cap de la delegació del partit taronja al Parlament Europeu ha acusat Sassoli d'haver-se "extralimitat" en "ignorar" la JEC i ha assegurat que es tracta d'una situació "sense precedents" en la democràcia europea. "El Parlament europeu ha de respectar l'actuació de la justícia espanyola", ha remarcat.

Per la seva banda, l'eurodiputat de Vox Jorge Buxadé també ha enviat aquest dilluns un correu electrònic a tots els eurodiputats del Parlament Europeu en el qual defensa que la resolució sobre Oriol Junqueras emesa divendres passat per la Junta Electoral central (JEC) "respecta escrupolosament la sentència del TJUE" del 19 de desembre. L'objectiu del correu, segons Buxadé, era "desmentir" l'eurodiputada d'ERC Diana Riba, qui divendres passat va enviar als eurodiputats un correu en el qual acusava la JEC de "desobeir les corts europees" i "violar massivament drets fonamentals "per haver acordat que l'exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras, a la presó, no pot ser eurodiputat en estar condemnat per sentència ferma.

Vox titlla aquestes afirmacions de "falsedats" i assenyala que la decisió de la JEC "compleix el reglament propi del Parlament Europeu". "Atès que la llei espanyola estableix expressament l'anul·lació del mandat d'un diputat quan és condemnat per sentència ferma a pena privativa de llibertat, i això concorre en el senyor Junqueras, les autoritats competents espanyoles han actuat precisament en compliment de la legalitat", sentencia Vox en el seu correu.

Fitxer relacionat

Descarregar Debut Mandat Junqueras, Puigdemont i Comín