reiterades (i redundants?) transfusions del Nostre Diner als bancs

La reforma financera aprovada fa dues setmanes ha deslligat un inusitat interès d'última hora per adjudicar-se Unnim en la subhasta que es tanca avui, dilluns. Previsiblement, les sis entitats que han estat analitzant els balanços de Unnim -Popular, Ibercaja, BBVA, Santander, Bankia i JC Flowers- presentaran oferta vinculant.

En els últims dies, l'aragonesa Ibercaja ha tornat a refer els números per a presentar una oferta el més competitiva possible per desbancar als seus rivals més durs, essencialment Banc Popular i BBVA. A principis de mes, Ibercaja considerava que l'absorció de Unnim no li permetia aconseguir una grandària suficient amb la que afrontar el futur. Ara, tot ha canviat. La reforma impulsada pel ministre Luis de Guindos obliga a Ibercaja a aconseguir 784 milions d'euros per sanejar els seus balanços. Si compra o es fusiona amb una altra entitat -com Unnim- guanya un any per dur a terme aquest procés i, a més, obté recursos públics.

Fonts financeres asseguren que el BBVA és l'entitat que més professionals ha desplaçat a Sabadell per analitzar els comptes de Unnim. L'interès del banc presidit per Francisco González per créixer a Catalunya és evident. L'entitat preveu realitzar una oferta prou competitiva perquè pugui guanyar la subhasta.

No obstant això, el Banc Popular és l'entitat que compta amb més possibilitats, doncs des del principi ha considerat la compra una operació prioritària. El Popular és l'única entitat espanyola (juntament amb La Caixa) que ha participat en una fusió (va absorbir el Pastor) sense ni un euro d'ajudes públiques. Si guanyés la subhasta podria aconseguir un esquema de protecció d'actius (EPA) que garantiria les pèrdues futures de Unnim, la qual cosa ajudaria al Popular en el seu procés de sanejament de balanços. Aquest esquema podria suposar al voltant de 1.200 milions d'euros.

La quarta entitat que tindria possibilitats és el Santander. El banc que presideix Emilio Botí realitzarà l'oferta de Unnim a través de la seva filial Banesto, i, segons fonts financeres, serà assenyada. Sigui com sigui, la presència del Santander en la subhasta és obligada atès que està també el seu principal competidor, el BBVA. Així doncs, la simple presència del Santander en la subhasta és en certa forma una manera de pressionar al BBVA perquè destini més recursos i diners si vol quedar-se amb la caixa catalana.

En realitat, les entitats no pagaran - om va succeir en el cas de la CAM-, sinó que es portarà el gat a l'aigua la que menys diners li demani a l'Estat en forma de garanties sobre les pèrdues futures, el citat esquema de protecció d'actius (EPA).

Quant a Bankia, les seves opcions són mínimes. I no tant perquè no van a presentar una oferta com perquè l'operació no compta amb el vistiplau del Ministeri d'Economia. El Govern ha avisat que no vol fusions que no siguin viables. De fet, fonts financeres estimen que l'interès de Bankia per Unnim no es basa en el negoci, sinó que és una forma d'aconseguir més diners públics i temps per complir amb el sanejament.

Finalment, el fons d'inversió nord-americana JC Flowers presentarà així mateix una oferta, però sembla difícil que se li adjudiqui, doncs no disposa d'infraestructura a Espanya.

Segons qui es quedi amb Unnim, la integració serà més o menys ràpida. Si el vencedor és el Banc Popular o Ibercaja, fonts consultades creuen que es mantindria la marca durant un temps per a mitjà termini integrar-la en l'estructura. En canvi, si el guanyador és el Banc Santander o el BBVA, la potència de la marca d'aquests bancs és tan gran que els experts creuen que la substitució d'ensenya i l'eliminació de Unnim seria molt més ràpida. Professionals de màrqueting creuen que la marca Unnim és tan jove - es va crear fa ara dos anys-que no compensa el seu manteniment. En canvi, altres fonts financeres sostenen que als territoris d'origen de les entitats que van fundar Unnim -Vallès Occidental, Vallès Oriental i Osona- sí té una gran importància, per la qual cosa es podria mantenir.


20-II-12, I. Magallón, lavanguardia