"Junqueras hauria d’haver accedit a l’acta de diputat", Jaume Masdeu

Oriol Junqueras hauria d’haver accedit a l’acta d’eurodiputat. Així de clar ho expressa l’advocat general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea ( TJUE), que dona la raó a l’ exvicepresident empresonat i tomba l’argumentari del Suprem espanyol (TS). La seva opinió és preceptiva però no vinculant per al tribunal europeu, és a dir, no és definitiva.

En el seu informe afirma que Junqueras tenia immunitat a partir del moment que va ser declarat eurodiputat electe, sense necessitat de passar per la Junta Electoral Central (JEC), com van sostenir les autoritats judicials espanyoles, amb l’aval del servei jurídic del Parlament Europeu.

“Els votants elegeixen diputats, no aspirants a diputats”, diu Szpunar segons la seva opinió no vinculant

La tesi de l’advocat general és que la condició d’eurodiputat només depèn del resultat de les votacions i que, per tant, s’hi accedeix automàticament així que és proclamat diputat electe. No es pot supeditar a formalitats posteriors, com són el jurament de la Constitució. “Els votants elegeixen diputats, no aspirants a diputats”, escriu l’advocat general, i afegeix que la seva decisió, expressada a través del vot, no està subjecte a validació o a cap confirmació.

Natàlia Segura / ACN Natàlia Segura / ACN (ACN)

L’advocat general dona tota la raó a l’argumentari de Junqueras, però la seva opinió no és vinculant. Serveix com a assessor del tribunal i l’estadística mostra que, en la gran majoria d’ocasions, els jutges segueixen els seus arguments. Si la sentència coincideix amb aquesta opinió, s’haurà de veure quines són les conseqüències pràctiques per al líder d’ERC.

D’una banda, segons la seva opinió, l’advocat general dona per fet que, atès que Junqueras ha estat condemnat a pena d’inhabilitació, no pot exercir un càrrec públic com seria el de diputat, i planteja la possibilitat de no contestar a les preguntes del TS. “En la mesura que la sentència del 14 d’octubre del 2019 comporta l’anul·lació del mandat de Junqueras, el Tribunal de Justícia [de la UE] no és competent per respondre a les qüestions prejudicials plantejades pel Tribunal Suprem, ja que la seva resposta tindria caràcter hipotètic”, indica l’advocat general. Alhora, l’advocat general proposa que sigui el Parlament Europeu qui es pronunciï sobre l’oportunitat de suspendre o mantenir la immunitat d’un dels seus membres.

La defensa de Junqueras va enviar ahir un escrit al TJUE per informar-los que el TS va suspendre la pena d’inhabilitació de Junqueras en espera de la resposta a la qüestió prejudicial plantejada. Per això, fonts de la defensa consideren que, si la sentència va en la mateixa línia que l’opinió de l’advocat general, el TS hauria d’alliberar Junqueras i sol·licitar el suplicatori al Parlament Europeu.

Molt diferent és la posició del Govern espanyol, que destaca que l’opinió de l’advocat general no és vinculant i que confien en els seus “sòlids arguments”.

Els qui segueixen molt de prop el cas Junqueras són Carles Puigdemont i Toni Comín, que van presentar un recurs davant el TJUE per reclamar la seva immunitat com a eurodiputats electes. Una sentència favorable en el cas Junqueras tindria un impacte positiu en la seva causa. A més, sobre ells no pesa cap pena d’inhabilitació.

, Bruselas. Corresponsal, 13/11/2019 - lavanguardia