"els ciutadans escollim eurodiputats, no "aspirants a eurodiputat" ...

El Tribunal Suprem (TS) ha donat un cop a la taula arran de la posició de l’advocat general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea ( TJUE), favorable a reconèixer la immunitat de l’exvicepresident Oriol Junqueras. L’opinió de l’advocat no és vinculant per al tribunal europeu, però si l’avalés, la protecció atorgada a Junqueras s’estendria a l’expresident i líder de JxCat Carles Puigdemont i a l’exconseller Toni Comín. Tots tres van ser elegits eurodiputats el 26 de maig.

Malgrat això, cap d’ells no va arribar a recollir l’acta del Parlament Europeu, per diferents raons. En el cas de Junqueras, el Suprem no li va concedir un permís per anar a buscar l’acta, mentre que Puigdemont i Comín van optar per evitar anar al Congrés dels Diputats a recollir les credencials, ja que pesa sobre ells una ordre nacional de detenció.

Si el Tribunal de la UE confirma la immunitat de Junqueras, el líder de JxCat podrà anar a Madrid a buscar l’acta

L’advocat general del TJUE va dictaminar dimarts que la immunitat comença des del moment que són elegits i, per tant, el TS hauria de permetre a Junqueras recollir l’acta d’eurodiputat. Si el tribunal europeu manté aquesta posició, fonts del TS temen que obligui a permetre que Puigdemont i Comín també recullin les seves actes. Com a eurodiputats, no podrien ser arrestats ni jutjats per la causa del procés, llevat que l’ Eurocambra acceptés el supli­catori que hauria d’enviar el jutge d’instrucció Pablo Llarena. Amb aquest procediment, el jutge demanaria autorització per portar-los a judici per un presumpte delicte de sedició i malversació de cabals públics.

THIERRY ROGE / AFP THIERRY ROGE / AFP (AFP)

L’advocat general europeu, Maciej Szpunar, afirma que “l’adquisició del mandat parlamentari dels diputats europeus resulta únicament del vot dels electors i no pot estar supeditada al compliment ulterior de cap formalitat”. Però la decisió la prendrà el TJUE.

En clara contradicció amb la tesi de Szpunar, la Sala Penal del Suprem va dictar ahir una interlocutòria en què rebutja el recurs plantejat per Puigdemont i Comín en contra de les ordres europees i internacionals de detenció acordades per Llarena. La sala es nega a desactivar-les, diu que els raonaments del jutge són “clars i no arbitraris” i fa un pas més: adverteix que, per aplicar el privilegi o la immunitat parlamentaris, “no n’hi ha prou amb la condició de diputats electes sinó que és pressupòsit previ haver adquirit la condició d’eurodiputats, cosa que no ha passat”, en clara contraposició al parer de l’advocat general.

La resolució del TJUE serà clau per determinar fins on arriba la immunitat i quan ha d’aplicar-se. Mentrestant la doctrina del TS és que la immunitat dels europarlamentaris està subjecta a dues condicions: “l’adquisició de la plena condició de membre del Parlament Europeu, mitjançant el previ acatament de la Constitució, i la presa de possessió després de l’obertura de la primera sessió que se celebri després de les eleccions”. És a dir, no inclou els diputats merament electes.

“En qualsevol cas –assenyalen els magistrats–, per analitzar l’abast, el contingut i l’eficàcia de les prerrogatives, els privilegis i les immunitats inherents a la condició de parlamentari europeu, en els termes que resolgui el Tribunal de Justícia de la Unió Europea en aquesta mateixa causa, caldrà que els recurrents, obtinguda la condició de privilegi, compareguin personalment en aquesta causa i es posin a disposició de la justícia”, recull la resolució.

Per mantenir aquesta posició, l’ Alt Tribunal es basa en les paraules del president del Parlament Europeu, que el 27 de juny va informar els dos dirigents independentistes que no els concedia el tracte d’eurodiputats, ja que els seus noms no eren a la llista de diputats electes remesa per la Junta Electoral Central.

Finalment, el tribunal rebutja l’al·legat dels recurrents en el sentit que Llarena va acordar l’ordre nacional de detenció per evitar la seva elecció com a europarlamentaris, perquè el jutge ho havia acordat molt de temps abans que ells anunciessin la intenció de presentar-se a les eleccions al Parlament Europeu.

, Madrid, 14/11/2019 - lavanguardia