el Consell d’Europa insisteix que es despolititzi la justícia a Espanya

Resultat d'imatges de politizacion justiciaEl Consell d’Europa, en dos informes fets públics ahir, va valorar els avenços d’ Espanya en la lluita contra la corrupció, encara que va insistir que encara hi ha molt camí per recórrer. La principal crítica continua sent el risc d’ingerències polítiques en la justícia.

Els documents del Grup d’ Estats contra la Corrupció del Consell d’Europa ( Greco) comparen la situació actual amb la de fa sis anys i verifiquen si s’han complert les recomanacions. Espanya treu més bona nota i el seu compliment, a diferència del 2013, “ja no és globalment insatisfactori”. Es consideren complertes dues de les 11 recoma- na­cions, vuit ho són parcialment i una continua sense respectar-se.

L’informe d’Estrasburg demana parar més atenció al perill de les “portes giratòries” per als alts càrrecs

L’organisme amb seu a Estrasburg demana regular de manera més estricta l’activitat dels alts càrrecs polítics quan deixen el seu lloc, per evitar el problema de les portes giratòries, i limitar els aforaments. El Greco creu que “no és lògic” ni transparent el règim de remuneració d’alts càrrecs i assessors en empreses i ens públics, i que molts d’ells doblin el sou del president del Govern espanyol. Aquesta realitat comporta riscos “d’intentar compensar la remuneració comparativament baixa (de membres del Govern central) amb “prebendes i la promesa de futures feines al sector privat”.

La severitat més important recau sobre la justícia. Es lamenta que les Corts hagin fracassat en la reforma de la composició del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), i afirma: “El Greco considera que s’ha perdut l’oportunitat de solucionar el que ha demostrat ser, a ulls dels ciutadans, el taló d’Aquil·les de la judicatura espanyola: la seva suposada politització”. L’ens de control europeu reitera que “les autoritats polítiques no han de participar, en cap moment, en el procés de selecció del torn judicial”. Malgrat aquestes crítiques estructurals, el Greco trenca una llança a favor de l’honestedat individual. “Això no vol dir que es posi en dubte la independència dels jutges”, emfatitza l’informe.

L’informe entra en detalls sobre la Guàrdia Civil i la Policia Na­cional, com la quota que encara hi ha al primer cos per incorporar fills d’agents. El Greco veu anacrònica aquesta pràctica i adverteix del risc d’amiguisme i nepotisme.

, París. Corresponsal, 14/11/2019 - lavanguardia