US: les empreses dels opiacis ofereixen 50.000 milions per evitar el judici

 

Resultat d'imatges per a El perill d’afrontar el mega judici per la crisi dels opiacis, que està previst que comenci dilluns a la ciutat nord-americana de Cleveland, provoca tremolors a les farmacèutiques.

Una vegada davant el tribunal, la demanda interposada per 2.300 estats, ciutats i tribus de nadius es pot endinsar per camins inesperats i el cost de les indemnitzacions pot arribar a quotes insospitades. Es calcula que des del 2000 han mort 400.000 persones als Estats Units, i els que hi estan “enganxats” es compten per milions.

Davant aquest risc, tres distribuïdores – AmerisourceBergen, Cardinal Health i McKesson, que són les que reparteixen un 90% de les medecines en aquest país– i les manufactureres Johnson & Johnson i Teva (firma israeliana) han arribat a un acord amb molts d’aquests demandants per abonar 50.000 milions de dòlars en efectiu i tractaments addicionals amb la finalitat d’alliberar-se de l’acusació abans del judici.

Malgrat que els estats han arribat a un pacte sobre els principis marc d’aquest acord, no totes les ciutats i els comtats implicats hi han donat el vistiplau encara. Volen disposar de més informació respecte de la manera com es distribuiran les compensacions, si recauran directament sobre mesures de socors o si aniran a parar a fons gestionats pels congressos estatals i quan començarà aquest suport financer.

Les negociacions estan sota una pressió extrema, ja que s’esgota el termini de cara a dilluns i l’inici de la vista oral. De fet, ja ha començat el procés de selecció del jurat.

Per entendre la dimensió, només a l’estat de Nova York les corporacions distribuïdores van vendre píndoles d’ oxicodona per valor de 1.600 milions entre el 2010 i el 2018. Les indemnitzacions suposarien que estats i ciutats es repartiran de 20.000 a 25.000 milions en efectiu per afrontar costos associats amb l’epidèmia, mentre que la resta es destinarà a tractaments contra l’addicció, subministrament i serveis.

La crisi dels opiacis ha costat a l’economia dels Estats Units 631.000 milions des del 2015 fins a l’any passat, i encara pot ser més cara, segons un estudi publicat aquest dimarts per la Society of Actuaries. Els màxims impulsors d’aquest cost són els ingressos no efectuats pels que van morir i el preu de l’atenció mèdica. El Govern carrega amb menys d’un terç d’aquesta quantitat. La resta, a compte dels afectats i del sector privat.

, Nova York. Corresponsal

18/10/2019 - lavanguardia