zabbaleen, el sistema de reciclatge més eficient i rendible a escala mundial

Resultat d'imatges per a "zabbaleen"Tot just hi entra el sol, en aquests carrerons estrets i sense asfaltar. A banda i banda s’acumulen bosses enormes d’escombraries, ja sigui escampada o apilada en sacs gegantins, l’un sobre l’altre. També hi ha deixalles als balcons, als terrats o al pendent de la muntanya, munts immensos de residus –plàstics, orgànic, cartró, premsatge de llaunes– que inunden aquest barri de la ciutat del Caire.

El barri es diu Manshiyat Nasser, però és conegut com la Ciutat de les Escombraries perquè aquí és on van a parar la major part de brossa que produeix el Caire. Els habitants del barri, cristians coptes anomenats zabbaleen ( escombriaires), recorren el Caire a la recerca d’escombraries i porten el seu botí fins aquests carrers, on el primer que fan és analitzar minuciosament el contingut de cadascuna de les bosses i separen el plàstic i el paper de l’orgànic, que serveix de menjar per als porcs que crien.

Encara que sembli impossible, al Caire, una ciutat de més de 20 milions de persones, no hi ha un sistema de recollida d’escombraries sostenible o que funcioni. Els zabbaleen , que viuen gairebé exclusivament de la venda dels rebutjos reciclats, recullen un 60% dels residus que produeix la ciutat i en reciclen un 80%. Malgrat que el barri es percep com a brut, marginat i segregat, aquesta comunitat recull les escombraries de la ciutat des de fa dècades i ha desenvolupat el sistema de reciclatge més eficient i rendible a escala mundial. Així i tot, el lloc és vist com un raval: gent que viu entre les escombraries.

LAURA FERRERO, 13/10/2019 - lavanguardia