diputats britànics demanen que se suspengui el dret a vot d’Espanya a la UE

El Nacional
Foto: Jonathan Riddell / Flickr
Barcelona. Dimecres, 16 d'octubre de 2019
2 minuts

westminster - efe

Diputats gal·lesos i escocesos han presentat una moció per demanar al govern britànic que "pressioni" les institucions europees per aplicar l'article 7 del Tractat de la Unió Europea contra Espanya per les seves "accions en relació amb la crisi catalana".

Onze diputats han signat la moció, quatre del partit nacionalista gal·lès Plaid Cymru i set del Partit Nacional Escocès (SNP). "Existeix un clar risc que Espanya hagi comès una persistent i seriosa vulneració dels valors fundacionals de la Unió Europea, com el respecte a la llibertat, la democràcia, la justícia i els drets humans".

L'article 7 del Tractat de la Unió Europea té l'objectiu de "garantir que tots els estats membres respecten els valors comuns de la Unió, inclòs l'estat de dret", segons apunta el mateix tractat, i "només es pot activar en cas que hi hagi un clar risc de violació greu" o "una violació greu i persistent per part d'un estat membre dels valors de la Unió Europea".

La seva aplicació implica suspendre d'alguns drets l'estat membre en qüestió, inclòs el dret a vot al Consell Europeu. De moment, però, mai no s'ha arribat a aplicar contra cap estat membre.

Una altra moció demana anul·lar la sentència del Suprem

La moció que proposa l'aplicació de l'article 7 del Tractat de la Unió Europea contra Espanya, però, no ha estat l'única que s'ha presentat al Parlament britànic. Diputats gal·lesos i escocesos també volen que la Cambra dels Comuns expressi la seva "profunda preocupació" per la sentència del Tribunal Suprem contra els líders polítics i socials independentistes, així com que es declari "anul·lació" de la sentència.

En el text, els parlamentaris que signen la moció ―quatre del Plaid Cymru i nou de l'SNP― reclamen al govern espanyol que iniciï un "procés respectuós de diàleg" amb el Govern i proposen que la Cambra dels Comuns rebutgi la sentència contra els líders independentistes com a "manera per resoldre les diferències polítiques". També plantegen denunciar les "accions policials hostils i violentes contra protestes massives i pacífiques".

En els dos casos es tracta de mocions que se presenten sense que se n'hagi fixat cap data a la cambra i que generalment no són debatudes.

Més d'una vintena de diputats britànics carreguen contra la sentència a Westminster

Marc González
Foto: EFE
Barcelona. Dimarts, 15 d'octubre de 2019
3 minuts

parlament britanic - efe

Més d'una vintena de diputats britànics han carregat durament contra l'actitud del govern espanyol respecte el procés independentista català. En un debat celebrat a la Cambra dels comuns aquest dimarts sota el nom de 'Empresonament dels líders catalans', parlamentaris dels principals partits del Regne Unit han valorat la sentència als presos polítics i el conflicte a Catalunya.

El debat ha començat amb una pregunta del diputat del Partit de Gal·les (Plaid Cymru) Hywel Williams dirigida al ministre britànic d'Afers Europeus, Christopher Pincher, sobre si "farà un comunicat sobre l'empresonament dels líders catalans".

Pincher ha volgut deixar clar que "la posició del govern sobre Catalunya és clara: és un assumpte intern d'Espanya". "El Regne Unit dona un clar suport a l'imperi de la llei i recorda que els líders polítics, igual que qualsevol altre persona, ha d'acatar la llei", ha afegit.

"Nou dels acusats ja han estat retinguts en presó preventiva durant gairebé dos anys i han estat visitats per diputats d’aquesta cambra, diputats del Parlament escocès i diputats del Parlament de Gal·les. Ahir, van ser condemnats", ha explicat Williams, qui, a més ha recordat que un dels presos és l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell, que va visitar Westminster poc abans de la seva detenció. "Aparentment, la seva ofensa hauria d’haver permès un debat parlamentari sobre la independència", ha lamentat.

Williams ha volgut treure el cas de Forcadell per contrastar les diferències entre Espanya i el Regne Unit. "Senyor 'Speaker', com vas confirmar respecte a un punt que vaig plantejar fa temps, no esperem que el detinguin i processin per permetre un debat sobre la independència de Gal·les", ha etzibat.

Tot i les insistències de Williams, Pincher no ha cedit i ha defensat el respecte que té el seu govern pel sistema espanyol. No obstant això, el diputat conservador Desmond Swayne ha reconegut que les condemnes "són xocants i terrorífiques i recorden l'antic règim espanyol", en clara referència a la dictadura del general Franco (1939-1975).

Més crítiques a la Moncloa

Per la seva banda, la diputada laborista Emily Thornberry ha criticat les càrregues viscudes aquest dilluns a l'aeroport del Prat i ha assegurat que "són un intent d'eliminar el moviment independentista". "Només serviran per radicalitzar un moviment que sempre ha sigut pacífic".

"Puc recordar-li que alguns dels actes de mal més indescriptibles que va veure Europa al segle XX, i també als Estats Units i Sud-àfrica, eren constitucionals i legals? El fet de ser constitucional no fa una cosa ni legal ni moralment acceptable", ha recriminat el diputat del Partit Nacionalista Escocès (SNP), Peter Grant, al ministre.

Un altre diputat laborista, de nom Paul Sweeney, ha deixat en evidència al ministre comparant la "legalitat" de l'actuació espanyola amb la "repressió" que el Regne Unit va enviar a l''Easter Rising' (rebel·lió independentista irlandesa del 1916).

El diputat laborista Conor McGinn ha insinuat que el ministre actuaria "de manera més contundent" si el que ha passat a Catalunya passés en un altre lloc del món. "Es tracta de la subjecció dels líders polítics i cívics per perseguir una causa legítima de manera democràtica i pacífica. Això no es pot tolerar", ha criticat.

La diputada gal·lesa Liz Saville Roberts ha recordat al ministre conservador que "justifica el procés judicial espanyol" mentre que "el mes passat, el Tribunal Suprem va considerar que el seu primer ministre havia actuat de manera il·legal". Creu que l'estat de dret espanyol és proporcional, quan la presidenta Forcadell ha estat condemnada a 11 anys i mig de presó per haver permès un debat? Creu que això és proporcional?", ha preguntat.

Pel que fa a la raó donada pel ministre sobre que "és un assumpte intern espanyol", el diputat laborista Chris Evans ha recordat que hi ha més països involucrats a causa de l'exili del president Puigdemont. "Creu que l'euroordre no s'ha dictat per raons polítiques?", ha qüestionat.

El diputat liberaldemòcrata Jamie Stone ha qualificat de "desastre" la situació política a Espanya en referència a Catalunya i ha pronosticat que empitjorarà. Stone ha tret pit sobre la capacitat britànica de resoldre conflictes relacionats amb moviments independentistes i ha suggerit al ministre oferir "els nostres serveis a Espanya per intentar desescalar la situació extremadament perillosa en què estan".

tornar