uns 40 d’eurodiputats demanen protegir la immunitat de Puigdemont, Junqueras i Comín

El Nacional
Foto: ACN
Barcelona. Dijous, 10 d'octubre de 2019

puigdemont accio brusselles parlament europeu acn

Una quarantena d'eurodiputats han presentat al president del Parlament Europeu, David Sassoli, un recurs d'empara per reclamar que la cambra protegeixi la immunitat de Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i Toni Comín. Amb aquesta petició pretenen forçar el comitè d'Afers Jurídics a estudiar la situació dels tres eurodiputats electes que no han pogut ocupar l'escó.

En concret, volen que l'Eurocambra confirmi els seus "privilegis i immunitats" i exigeixi que només "mitjançant una sol·licitud de les autoritats espanyoles" es puguin suspendre.

Els eurodiputats de cinc grups polítics diferents de l'Eurocambra han enviat el recurs pocs dies abans de la vista al Tribunal de Justícia de la UE sobre la immunitat de Junqueras el dia 14, i que el Tribunal Suprem dicti sentència en el cas de l'1-O, possiblement el mateix dia.

Acollint-se a un mecanisme que preveu el reglament intern de l'Eurocambra sobre la immunitat (Article 9), els signants recorden en l'escrit que només el comitè d'Afers Jurídics pot decidir si la seva petició és admissible o no.

La plataforma d'eurodiputats pel diàleg UE-Catalunya prepara una resposta a la sentència des de l'Eurocambra

Puigdemont critica la llum verda a Borrell i reitera que està preparat per rebre l'euroordre

JÚLIA MANRESA
  • La plataforma d'eurodiputats pel diàleg UE-Catalunya prepara una resposta a la sentència des de l'Eurocambra
La plataforma d'eurodiputats pel diàleg UE-Catalunya prepara una resposta a la sentència des de l'Eurocambra

El grup d'eurodiputats que integren la Plataforma Diàleg UE-Catalunya prepara una resposta a la sentència de l'1-O també des de l'Eurocambra. Aquesta plataforma, constituïda per una vintena d'europarlamentaris de diferents grups polítics i nacionalitats, ha fet aquest dimarts la primera reunió de la nova legislatura, una trobada en què també han assistit com a convidats l'expresident Carles Puigdemont i l'exconseller Toni Comín, a qui la Junta Electoral Central va impedir assumir el càrrec. Qui sí que es va poder asseure a l'escó va ser l'eurodiputada d'ERC, Diana Riba, que també s'ha integrat a la plataforma aquesta legislatura i que ha anunciat que convocarien un acte de resposta una vegada se sàpiga la sentència de l'1-O.

"Des de la Plataforma convocarem una acció al Parlament Europeu i convidarem tots els eurodiputats a formar part de les concentracions multitudinàries i transversals que es faran a Catalunya sempre de manera pacífica", ha explicat l'eurodiputada republicana. Riba ha explicat que "encara que hi hagués absolució" es manifestarien en resposta a la sentència perquè considera que només els dos anys de presó preventiva "ja són motiu de protesta". La trobada ha servit de primera presa de contacte entre els nous eurodiputats que prenen el relleu d'antics membres d'aquesta plataforma, on hi ha una desena de nacionalitats diferents, i encara no s'han acordat accions concretes tampoc de cara a l'estratègia per promoure alguna iniciativa des del Parlament Europeu per aconseguir que Oriol Junqueras, Carles Puigdemont i Toni Comín puguin ser efectivament eurodiputats. 

Puigdemont i Comín han pogut tornar a accedir a l'Eurocambra sense problemes, com ja ha passat en altres ocasions des que el socialista David Sassoli n'és el president. Just després de les eleccions europees, quan el conservador Antonio Tajani encara era el president del Parlament Europeu, se'ls va prohibir l'entrada. Però avui Tajani (ara president de la Comissió d'Afers Constitucionals de l'Eurocambra) ha defensat en declaracions recollides per l'ACN que "va respectar les regles"  i ha evitat valorar què passaria si un estat com Hongria o Polònia decidís no incloure a la llista final d'electes noms de rivals polítics.  "No puc dir que són diputats si no ho diu Espanya", ha reiterat.

A l'espera de l'euroordre

En tot cas, Puigdemont ha pogut tornar a entrar al Parlament Europeu sense impediments i conscient que l'euroordre arribarà "immediatament" després de la sentència de l'1-O, per a la qual ha reiterat que "estan preparats". Puigdemont ja va avançar fa unes setmanes que no se n'aniria de Bèlgica si tornava a arribar una tercera petició de detenció europea, perquè la seva defensa ja ha estat treballant sobre la manera d'afrontar-la des del país. 

La trobada de la Plataforma Diàleg UE-Catalunya ha tingut lloc el mateix dia en què el Parlament Europeu ha donat llum verda al nomenament del ministre d'Exteriors espanyol, Josep Borrell, com a cap de la diplomàcia europea. Tant Diana Riba com Carles Puigdemont ho han criticat malgrat que tots els grups polítics amb l'excepció de la ultradretana Identitat i Democràcia hi han votat a favor, inclosos els Verds/ALE (on hi ha ERC). Puigdemont ha lamentat no haver pogut tenir ocasió de fer preguntes directament a Borrell perquè no pot exercir com a eurodiputat, i ha assegurat que "hi ha perfils més solvents i més frescos" que Borrell per al càrrec.