emmascarats a Hong Kong (o, les comparacions ...)

  • Els joves demòcrates de Hong Kong desafien l’ordre de marxar a cara descoberta

Els joves demòcrates de Hong Kong van desafiar ahir l’ordre de marxar a cara descoberta. Carrie Lam, cap de govern, va treure la pols a una llei de l’era colonial per imposar la prohibició de manifestar-se amb màscares. L’ordre va entrar en vigor la mitjanit de divendres, però no va ser ­obeïda.

Centenars de joves van sortir al carrer amb la cara tapada. Hi va haver topades molt dures amb la policia. Un agent de paisà, veient-se acorralat per la multitud va treure l’arma i va disparar a un jove de 14 anys que va resultar ferit greu. És el segon ferit de bala en aquestes protestes. Just començar el dia, quan finalment es va relaxar la tensió, als hospitals hi havia 31 ferits.

Divendres a la nit va tornar a ser de caos i violència, amb un adolescent de14 anys ferit de bala

En previsió de nous aldarulls durant la jornada d’ahir, Lam va tancar el metro –que cada dia mou cinc milions de persones– i molts comerços van abaixar ahir la persiana abans d’hora. Va ser un altre dissabte de tensió i confusió a Causeway Bay. Centenars de joves demòcrates van desfilar per aquest districte central de Hong Kong. Centenars més ho van fer a Kowloon, Sheung Shui i Tsim Sha Tsui.

“No sabem què passarà –va dir un jove de 22 anys a l’agència Reuters– però hem de sortir al carrer i defensar el nostre dret a portar una màscara. El govern ha de saber que no pot destrossar d’aquesta manera el poble de Hong Kong”.

PHILIP FONG / AFP PHILIP FONG / AFP (Bloomberg L.P. Limited Partnership)

El recurs de Lam a una llei britànica d’emergència que no s’havia fet servir en més de 50 anys i que va imposar sense sotmetre-la a la votació del Parlament local va provocar dures crítiques per part de l’oposició, que va tornar a posar en relleu el seu caràcter autoritari i el seu poc respecte pels principis democràtics.

A mitja tarda Lam va aparèixer a la televisió amb un missatge gravat el dia abans, demanant a la població que no cooperés amb les protestes i justificant la nova mesura contra les màscares. Va parlar de l’“extrema violència” i del “comportament radical” dels joves que exigeixen democràcia plena en aquesta antiga colònia britànica.

Les protestes van començar fa quatre mesos i han portat a aquest enclavament financer asiàtic a la seva pitjor crisi des que el 1997 el Regne Unit va tornar la sobirania a la Xina amb la condició que gaudís d’una àmplia autonomia i de moltes llibertats no permeses a la resta del país. El tancament continuat dels comerços, oficines i restaurants ha fet tant de mal a l’economia que ara la recessió és inevitable.

El metro, un dels més eficients del món, quedarà tancat fins a nou avís. Davant els supermercats que van obrir al matí es van formar cues llargues, ja que ningú no sap quan tornaran a obrir.

La llei d’emergència britànica, ara en vigor, permet a Lam “adoptar les regulacions que cregui necessàries” en nom de l’interès públic.

Els joves que ahir van desafiar l’ordre de treure’s les caretes no van ser detinguts. Sí que ho van ser alguns que van llançar bombes incendiàries als agents de la policia.

, Hong Kong. Corresponsal

06/10/2019 - lavanguardia