el principal diari suís desmunta l’argumentari unionista contra l'economia catalana

Lluís Bou
Barcelona. Dijous, 22 d'agost de 2019 elnacional.cat

Barcelona Flickr Henrique Ferreira

El principal diari suís, el Neue Zürcher, de Zuric, ha desmuntat en un reportatge l'argumentari unionista que fa un mal balanç de l'economia catalana, per donar-ne les culpes al procés sobiranista. En sentit oposat, el rotatiu destaca l'èxit a nivell europeu que estan tenint les empreses startup a Catalunya i la creixent implantació d'empreses internacionals. "Malgrat que la crisi política no està resolta, cada vegada més empreses estrangeres s'instal·len a Catalunya", assenyala.

El diari destaca la importància que té el 22@ de Barcelona en aquest planter de noves empreses, i afegeix que el gran actiu per aquest desenvolupament ha estat el Mobile que se celebra anualment a la capital catalana. "El millor aparador d'aquest esperit digital optimista és el Mobile World Congress, el congrés mundial de comunicacions mòbils, que se celebra a Barcelona. Gràcies a aquesta fira, el sector de la informació i la comunicació és un dels sectors amb més creixement de Catalunya, amb unes 16.000 empreses, més de 100.000 empleats i una facturació anual de més de 16.000 milions d'euros", afegeix.

Segons Neue Zürcher, Barcelona Activa, que és una de les promotores de les noves empreses i no té afany de lucre, només l'any passat va ajudar 25.000 persones que tenien una idea de negoci específica. "Si una idea de negoci és convincent, Barcelona Activa pot ajudar a crear una empresa en només una hora. Es presta especial atenció a la promoció de la dona. I les persones grans també poden aprendre allà a usar les noves tecnologies", apunta.

Neue Zürcher

Per què les startups estan en ple auge a Barcelona, titula el 'Neue Zürcher'

El diari apunta que el 22@, "amb la torre il·luminada que s'ha convertit en una nova icona arquitectònica de la ciutat", és un dels pols econòmics de la capital catalana. I afegeix que centra aquesta part de l'avinguda Diagonal, "on Facebook i Amazon s'hi han traslladat en un complex d'oficines de 32 pisos". 

Assenyala que el procés sobiranista no té cap impacte negatiu en l'economia catalana. "Malgrat les incerteses polítiques i el conflicte no resolt sobre la independència de Catalunya, la pròspera comunitat acull 8.600 empreses estrangeres, un 22% més que el 2017, i marques com Nestlé, Siemens i Roche hi han establert centres tecnològics nous a l'àrea metropolitana de Barcelona, una zona on les indústries d'automoció, química i farmacèutica sempre hi han estat molt representades", indica.

El diari reconeix que amb la tensió política arran del referèndum de l'1-O només van ser empreses locals les que van traslladar la seu social fora de Catalunya, i no ho va fer cap empresa estrangera, i "quasi tots" els centres de producció van restar igual.