Macron, per la independència i sobirania dins d’Europa... d'Andorra

El president de la República Francesa i copríncep d’Andorra, Emmanuel Macron, es va fer ahir un autèntic bany de masses en la seva primera visita al Principat. Macron, que va visitar les set parròquies andorranes trencant el protocol enmig de l’entusiasme de la població, va reafirmar els vincles històrics entre França i Andorra i es va comprometre a donar suport a l’Executiu andorrà en la negociació que està duent a terme per firmar un acord d’associació i cooperació amb la Unió Europea.

En la seva intervenció davant el Consell General, el president francès va demanar a les auto­ritats andorranes que “no tinguin por d’abordar les reformes ne­cessàries” per aconseguir l’ encaix en la Unió Europea. “Andorra –va afirmar– és Europa, per la seva història, la seva geografia, la seva cultura. Encarar aquest repte no suposa renunciar a la so­birania del poble andorrà o diluir la seva identitat”. Macron con­sidera que “Andorra ha de construir una nació forta, un repte de futur a què sabrà respondre de la mateixa manera que al llarg del temps s’ha mantingut dreta al mig de les muntanyes”.

La síndica general, Roser Suñé, va agrair el suport presidencial i va afirmar que les negociacions “són un símbol de l’esforç d’Andorra per la cooperació i la transparència”. Suñé va ressaltar la transformació que ha viscut Andorra en aquests últims anys, “no només econòmica, també social, com ho demostra que aquesta Cambra estigui presidida per primera vegada en la seva història per una dona”.

La visita es va iniciar dijous a la nit amb un sopar al qual van assistir representants polítics i de la societat andorrana i es va reprendre ahir a les nou del matí amb la seva primera visita al Comú (Ajuntament) de Canillo. El copríncep va estar acompanyat en tot moment pel cap del Govern, Xavier Espot, i la síndica general, Roser Suñé. Després de firmar al llibre d’honor, Macron va ser saludat per centenars de persones de totes les edats que el van rebre amb entusiasme. Va ser un guió que va repetir en totes les par­ròquies i que va alterar l’horari previst. Els andorrans van rebre el copríncep amb crits de “pre­sident” i Macron va estrènyer mans, es va fer fotografies i va firmar desenes de banderes andorranes que els ciutadans agitaven com a gest de cortesia.

BANY DE MASSES

Entusiasme dels ciutadans en la visita del copríncep al Principat

'President'
 
'President' (AFP)

El president de la República Francesa va mantenir una reunió privada de prop de mitja hora amb el seu homòleg episcopal, el bisbe d’Urgell, Joan-Enric Vives, de la qual es desconeix el contingut, encara que és molt probable que abordessin el debat instal·lat en la societat andorrana sobre la possibilitat d’aprovar una llei que despenalitzi l’avortament a Andorra. En aquest sentit, Macron va declarar als periodistes que no podia opinar sobre el tema perquè ho considera “un afer intern”. “Soc un decidit partidari dels drets de la dona i de la igualtat d’homes i dones, però avui estic aquí per defensar la sobirania i la independència d’Andorra i considero que aquest és un assumpte que competeix al Govern i al Parlament en el marc de la seva Constitució”.

Com se sap, el Vaticà s’ha oposat frontalment que s’aprovi una llei que garanteixi la interrupció voluntària de l’embaràs en els tres supòsits que regeixen en altres països d’Europa i va alertar que si la norma continua endavant, el bisbe d’Urgell renunciaria al seu càrrec de copríncep, trencant així un costum que es remunta a l’any 1278 amb els ­ Pareatges.

Macron va culminar la visita a Andorra amb un acte públic a la plaça del Poble de la capital al qual van assistir prop d’un miler de ciutadans que van aplaudir un discurs marcadament europeista. El cap del Govern, Xavier Espot, va demanar al copríncep que ajudi a l’“ encaix d’Andorra a Europa però que Europa procuri també encaixar a Andorra”. Espot també es va referir al debat sobre l’avortament i va afirmar que intentarà fer una llei “que garanteixi la plenitud de drets de la dona, però sense posar en risc la figura del copríncep”.

Macron va afirmar que “m’he sentit com a casa meva” i es va comprometre a continuar treballant per l’estabilitat i l’equilibri en les relacions entre Andorra, França i Espanya. El president va prometre una millora de les comunicacions terrestres amb el Principat i un reforç de la presència educativa i cultural francesa, a més de la creació d’un consolat a Andorra la Vella perquè els residents francesos no hagin de desplaçar-se a Barcelona.

TEMA DELICAT

Macron diu que aprovar una llei d’avortament és competència del Govern

Macron ha estat el setè president francès que ha visitat Andorra, una tradició que va inaugurar Charles de Gaulle el 1967 i que han seguit tots els ocupants de l’ Elisi des d’aleshores, amb l’excepció de Georges Pompidou. Tots els predecessors de Macron van fer-hi una visita institucio- nal, excepte François Mitterrand, que va visitar la vall en dues ocasions.

, Andorra la Vella. Enviat especial

14/09/2019 - lavanguardia