West Papua: segueix la revolta papú contra l’ocupant indonesi

> dossier: West Papua, The Neglected Genocide <

Manifestants independentistes van calar foc ahir a diversos edificis a Papua, després de ­dues setmanes de protestes i aldarulls que han provocat almenys tres morts. Centenars de manifestants es van concentrar a Jayapura, la ciutat més gran d’aquest territori ocupat per Indonèsia, i, segons un periodista de France Presse, alguns d’ells van calar foc a l’edifici de l’assemblea regional, diverses dependències oficials i la seu d’una operadora de te­lecomunicacions. El servei d’internet està tallat per ordre governamental des de la setmana passada per evitar “missatges provocadors”.

Les revoltes contra el Govern indonesi són cícliques a Papua Occidental. La província és rica en recursos naturals, sobretot miners, i la població autòctona papú acusa de racisme els indonesis. Però, a més, de forma creixent les protestes demanen la independència del territori amb un referèndum. Indonèsia va ocupar la meitat occidental de l’illa de Nova Guinea el 1963, l’any següent de la descolonització holandesa, i el 1969 se la va annexionar oficialment. L’altra meitat de l’illa, Papua Nova Guinea, es va independitzar d’ Austràlia el 1975.

La bandera independentista papú La bandera independentista papú (AP)

Dimecres passat es van produir els incidents més greus, al districte aïllat de Deiyai: un soldat i dos manifestants morts, segons les autoritats. Testimonis i mitjans locals van dir, tot i això, que sis manifestants van morir per trets dels militars. Mitjans oficials ho neguen i asseguren que efectius de les forces armades van ser atacats per un miler de papús armats amb matxets, fletxes i pedres. Uns 300 uniformats van ser enviats a Deiyai com a reforç.

Els incendis de Jayapura, ciutat d’uns 300.000 habitants, no són els primers en aquestes dues setmanes de còlera desencadenada per la detenció, el 17 d’agost a Surabaya, a l’illa de Java, de 43 estudiants papús. La policia antiavalots va ocupar una residència estudiantil per detenir-los, acusant-los d’haver destruït o cremat una bandera el dia de la festa nacional d’ Indonèsia.

Les revoltes papús contra el racisme d’Indonèsia demanen avui un referèndum d’autodeterminació

“Si la setmana passada parlaven de racisme, ara s’han unit a tot arreu per exigir un referèndum d’independència; això és resultat de la discriminació practicada pel Govern d’ Indonèsia”, va dir a Jakarta l’advocada de drets humans Veronica Koman. El president Joko Widodo, més conegut com a Jokowi, ha fet una forta inversió en infraestructures a Papua Occidental, però alguns observadors creuen que no comprèn quina és la situació real. Markus Haluk, líder del Moviment Unit per a l’ Alliberament de Papua Occidental, ha dit que continuarà coordinant les protestes mentre busca suport internacional per a l’autodeterminació. La premsa estrangera té prohibit l’accés a Papua ­Occidental.

Autor Agencias, JAKARTA

30/08/2019 - lavanguardia