els nacionalistes són el principal perill per al -llibertari- independentisme

## _lRoto NacionalismeL’entitat revisionista que catalanitza la història, l’Institut Nova Història (INH), és a l’ull de l’huracà després que el PSC hagi presentat al Parlament una bateria de preguntes al Govern en què posa en dubte la versemblança i el rigor dels seus treballs. La fundació, amb mètodes i estudis qüestionables, va ser creada el 2007 i assegura, entre altres coses, que Cristòfor Colom, el Cid i Amerigo Vespucci eren catalans, o que El Quixot va ser escrit originà­riament en català, o que el Lazarillo de Tormes és Llàtzer de Tormos.

En l’escrit, els socialistes demanen al Govern que aclareixi quins ajuts públics ha rebut l’INH des del 2012. A més, reclama que s’informi de les concessions atorgades a dues empreses, Tasca Serveis d’Animació i Jan BCS, ja que una d’elles tenia el mateix domicili social que el Nova Història, i totes estan a càrrec de la mateixa persona, Albert Codinas. El PSC sospita que l’INH podria haver rebut subvencions de manera indirecta.

Igualment, el PSC, que qualifica el Nova Història d’“entitat dedicada a la pseudohistòria”, demana saber si els documentals produïts per aquest institut s’han emès a les televisions públiques catalanes.

La iniciativa dels socialistes ha estat aplaudida per part de l’independentisme, que també considera que l’entitat representa un greu perjudici per a la historiografia catalana. Gabriel Rufián, diputat al Congrés d’ERC, va qualificar l’INH de “pseudociència”, malgrat que Esquerra va concedir el 2013 un premi a la fundació.

14/08/2019 - lavanguardia