(perillós) èxit de la vaga general a Hong Kong

Hong Kong es va sumir ahir en el caos. La convocatòria de vaga general va provocar nombrosos problemes en el sistema de transport de la megalòpolis, així com la cancel·lació de més de 200 vols. Els manifestants es van congregar a fins a set districtes de la ciutat mentre les autoritats els van acusar de voler “destruir” el territori semiautònom i la vida dels seus habitants.

L’excolònia britànica, que viu la pitjor crisi política des de la reincorporació a la Xina el 1997, encara el segon mes d’unes protestes que acaben cada vegada amb més freqüència en enfrontaments entre petits grups radicals i la policia. Després d’un cap de setmana d’ aldarulls, la jornada del vaga va començar amb el bloqueig de diverses estacions de metro en hora punta. Els manifestants van impedir el tancament de les portes dels combois per evitar-ne la partida, provocant greus problemes a la xarxa, que va quedar paralitzada durant hores.

“Han posat la ciutat a punt d’una situació molt perillosa”, va dir respecte a les protestes la cap de l’Executiu hongkonguès, Carrie Lam, en la primera conferència de premsa en més de dues setmanes. “Tenen per objectiu enfonsar Hong Kong, destruint completament les precioses vides de més de set milions de persones”, va acusar la dirigent, focus de les ires dels manifestants després d’intentar aprovar una llei d’Extradició que permetia que els ciutadans de la ciutat fossin jutjats a la Xina continental. Sota el principi d’“Un país, dos sistemes”, Hong Kong gaudeix de llibertats desconegudes en la resta del país. Però ­cada vegada hi ha més preocupació pel que es percep com un intent de Pequín per exercir-hi un control més gran.

Manifestants participant en una de les set marxes organitzades Manifestants participant en una de les set marxes organitzades (AFP)

Durant la tarda de dilluns es van dur a terme set manifestacions simultànies, un autèntic desafiament per a les forces policials, que les van dissoldre amb gasos lacrimògens. Més de 200 vols van ser cancel·lats a causa que un gran nombre d’em­pleats va avisar que es trobaven malalts, un aparent signe de participació en la vaga. Diverses artèries de la ciutat també van quedar bloquejades, i moltes botigues van tancar.

Les autoritats van anunciar que, des del passat 9 de juny, 420 persones d’entre els 14 i els 74 anys han estat detingudes, i algunes s’enfronten a càrrecs que poden comportar fins a deu anys de presó. “El moviment continuarà creixent fins que el Govern respongui”, va dir a l’agència Afp un participant a l’atur amb referència a les demandes d’obertura democràtica.

Més de 200 vols van quedar a terra a causa del gran nombre d’empleats que van dir que estaven malalts

La vaga general, una raresa en aquest temple de les finances on els sindicats tenen poca influència, tenia per objectiu demostrar a Pequín que, dos mesos després, els manifestants segueixen ferms en el seu propòsit. Mentrestant, l’ombra d’una intervenció de l’exèrcit xinès per esclafar la revolta plana sobre la ciutat després de les advertències de la setmana passada.

06/08/2019 - lavanguardia