boicot a la Coca-Cola ‘gay friendly’a Hongria

Una campanya de publicitat de Coca-Cola a Hongria en la que apareix una parella homosexual sota el lema “ zero sucre, zero prejudicis” ha generat una campanya de boicot contra el popular refresc. El cartell, vinculat a un famós festival de música que se celebrarà aquests dies a Budapest, s’ha guanyat les crítiques de membres del partit governant, Fidesz, i de portals d’internet favorables al controvertit primer ministre Viktor Orbán.

Malgrat que l’homosexualitat està cada cop més acceptada entre els hongaresos, segons estudis d’associacions locals, diumenge passat el diputat Istvan Boldog ­cridava els conciutadans a boico­tejar la companyia dels Estats Units per la “provocativa” campanya. Una petició que va ser recolzada per mitjans de dretes, que van alertar de la incursió del “lobby gai” al país, vinculant l’homose­xualitat amb la pedofília. Fins i tot la branca internacional de l’associació ultracatòlica espanyola Hazte Oír, anomenada Citizen Go, va iniciar una campanya en línia per demanar la retirada dels cartells que ha aconseguit més de 32.000 firmes amb el suport d’una església neoprotestant local.

“El fet que una empresa multinacional com Coca-Cola pensi que pot comercialitzar el producte a Budapest amb un ferm missatge a favor del col·lectiu LGBTI diu molt sobre com ha canviat la manera de pensar dels ciutadans malgrat les polítiques del Govern”, explica el periodista d’investigació hongarès Szabolcs Panyi.

Un cartell de la campanya a favor dels drets dels homosexuals del gegant dels refrescos a Budapest Un cartell de la campanya a favor dels drets dels homosexuals del gegant dels refrescos a Budapest (Reuters)

La companyia pública de transport de la ciutat ha sortit al pas de les crítiques assegurant que no tenen res a veure amb la campanya i que la publicitat la gestiona una empresa externa, que ara podria no renovar la licitació. En canvi, Coca-Cola ha reaccionat amb fermesa. La companyia dels Estats Units ho deixa clar: sí que prete­nien “transmetre un missatge”. “Creiem que tots tenen dret a l’amor i que el sentiment d’amor és el mateix per a tothom”, van indicar en un comunicat.

“Hi ha molta gent –d’extrema dreta, per descomptat– molt molesta amb aquesta campanya i hi ha hagut moltes crides al boicot a xarxes socials, encara que crec que els més joves actuen i pensen al respecte d’una manera més madura i tolerant, sempre que els drets dels homosexuals no s’utilitzin per provocar”, indica una altra periodista que demana de no publicar el nom atesa la precària situació de la llibertat de premsa a Hongria. Un país membre de la UE. El 2019.

La branca internacional d’Hazte Oír, Citizen Go, ha aconseguit 32.000 firmes per demanar-ne la retirada

El nacionalista Viktor Orbán defensa amb passió el que ell denomina “valors antiliberals”, amb un especial èmfasi en la “protecció” de la família tradicional. Encara que rarament ha parlat sobre l’afer, el 2016 va afirmar que els homose­xuals poden “fer el que vulguin” menys casar-se. “Una poma no pot demanar que se li digui pera”, va raonar. No obstant això, Panyi recorda que una estratègia “ben coneguda” del líder de Fidesz és “sondejar constantment l’estat de l’opinió pública externalitzant els debats més discutits utilitzant parlamentaris i comentaristes a la perifèria del poder”.

, Barcelona

06/08/2019 - lavanguardia