Puigdemont tiba la corda des de Ginebra a cinc dies de constituir-se el Parlament Europeu

carles puigdemont suissa ginebra crans montana forumEl president a l'exili, Carles Puigdemont, ha aprofitat aquest dijous la seva intervenció des de Ginebra al Crans Montana Forum per llançar un toc d'atenció a la UE cinc dies abans de la constitució de l'Eurocambra. Puigdemont ha advertit que la situació política que es viu a l'Estat espanyol, amb l'existència de presos polítics i exiliats, confronta Europa a un "veritable test de resistència de la seva democràcia", i que dimarts es viurà un moment clau a Estrasburg amb la constitució de la nova Eurocambra.

Puigdemont, que ha deixat clar que parlava com a polític exiliat, però també com a diputat electe, ha advertit que la seva presència i la d'Oriol Junqueras i Toni Comín a la constitució de l'Eurocambra serà important per a ells però més important encara per a la democràcia Europea, perquè enviarà un missatge al món: "que malgrat la divergència política hi ha per davant de tot una cosa més important, que és la voluntat del poble".

En l'acte inaugural del fòrum, on Puigdemont ha estat presentat com a exiliat, el president ha denunciat l'existència de nou presos polítics a Espanya, entre les quals l'expresidenta del Parlament i part del seu govern, acusats de rebel·lió per haver organitzat un referèndum el 2017.

Ha recordat que el grup de treball de detencions arbitràries de les Nacions Unides ha fet pública una resolució denunciant la violació dels seus drets fonamentals i reclamant la llibertat immediata dels empresonats, i que la resposta de l'Estat espanyol ha estat no respectar el dictamen.

"El problema és que tot això passa davant el silenci de la UE. Us podeu imaginar què diríem si el país que violés aquesta resolució fos un país no europeu?", ha retret.

El president ha recordat que tot i que va ser escollit, igual com Junqueras i Comín, com a diputat del Parlament Europeu, les autoritats espanyoles han decidit que dimarts cap d'ells podrà ser present a la constitució de la Cambra, perquè l'Estat espanyol ha decidit no inscriure els seus noms al llistat de diputats electes amb l'argument que no havien jurat presencialment la Constitució a Madrid. Ha afegit, però, que Junqueras no va obtenir permís per sortir de la presó per acudir al Congrés, mentre que en el seu cas se'l va avisar que seria detingut si hi anava.

Puigdemont ha recordat que el tractat de Lisboa situa els diputats com a represenants no dels Estats, sinó de tots els ciutadans europeus, i ha explicat que havia enviat cartes al Parlament Europeu davant la violació dels seus drets fonamentals però havia rebut com a resposta el silenci, "en la seva línia habitual".

Per aquesta raó, ha advertit del risc de deixar fora del Parlament dos milions de ciutadans europeus i d'enviar el missatge al món que els Estats poden impedir l'accés a la Cambra de la dissidència política i que el vot dels ciutadans que voten per la independència o per idees diferents a les dominants valen menys que els de la resta.

La conclusió, segons Puigdemont, és que el que es decideixi en relació amb Catalunya afecta tota la UE, que té ara la possibilitat de recuperar la credibiitat o bé continuar afeblint la seva autoritat moral.

Marta Lasalas
Ginebra. Dijous, 27 de juny de 2019