Denver vota a favor de despenalitzar bolets al·lucinògens

Denver és una festa, la ciutat del bolet màgic.

Als Estats Units aquesta metròpolis, que va tenir un paper clau per fer de Colorado el primer estat que va legalitzar la marihuana “recreativa”, torna a estar en el punt de mira. Els detractors afirmen que s’ha convertit en “la capital mundial de la droga il·lícita”. Més o menys aquesta va ser la seva resposta quan van saber que els votants de Denver tornaven a ser pioners en l’aprovació de la despenalització dels bolets al·lucinògens, els que contenen psilocibina, un compost psicodèlic natural. No compta la de laboratori.

El resultat del referèndum local no suposa la legalització d’aquests bolets. Les normatives estatals i federals s’haurien de modificar. Tot i això, el significat del sufragi estableix que els votants avalen un canvi en les lleis de Denver. Una vegada oficialitzat el resultat, es requerirà la policia que els arrestos dels majors de 21 anys per la possessió o el cultiu siguin “la menor prioritat” a la ciutat.

Bolets que contenen psilocibina Bolets que contenen psilocibina (AFP)

La denominada Initiative va aconseguir els dos dies de votació (dimarts i dimecres) un resultat favorable d’un 50,6% (89.320 sís) i un 49,4% en contra (87.341). Un marge de només 1.979 vots. Fins i tot es van disparar les suspicàcies. Semblava que l’esmena fracassava. Però d’un dia a l’altre hi va haver un gir. Dimecres hi va haver 7.000 vots més a favor, mentre que en la jornada anterior tenien un dèficit de 4.700.

“ Hem guanyat!”, va proclamar exultant a la seva pàgina de Facebook el grup Decriminalize Denver, que és la plataforma que ha lluitat per aconseguir aquest objectiu al·lucinant, mai més ben dit. L’any passat una iniciativa similar va fracassar a Califòrnia, mentre que a Oregon –el segon estat que va permetre la venda pública del cànnabis– es plantejarà una qüestió comparable el 2020.

“Estem enviant un clar senyal al país”, va remarcar Kevin Matthews, líder del moviment a Denver. “ Amèrica està preparada per tractar sobre la psilocibina; hem de treballar en aquest terreny, i no hi ha res que ens faci més feliços”, va insistir Matthews. El seu col·lega en la causa, Travis Tyler, va assenyalar que “la gent no ho veu com un perill i, comparats amb el sinistre LSD, els bolets màgics són mansos”.

En la seva campanya van remarcar que hi ha estudis mèdics en què s’indica que són beneficiosos per al tractament de l’ansietat entre malalts de càncer, com a teràpia contra l’alcoholisme i el tabac o contra la depressió. “La psilocibina no és addictiva”, asseguren.

, Nueva York. Corresponsal, 10/05/2019 - lavanguardia