insuficients donacions per a la fiança del jutjat 13 (=> https://caixadesolidaritat.cat/)

Resultat d'imatges de caixadesolidaritat.catUna de les principals crítiques que fan els independentistes de les investigacions obertes pel procés és que hi hagi diverses causes repartides en múltiples jutjats per uns mateixos fets. Aquest argument el van tornar a utilitzar ahir quan van consignar la fiança que la jutgessa d’instrucció 13 de Barcelona va imposar per als alts càrrecs del Govern i empresaris que estan processats per malversació en relació amb els preparatius de l’1- O i després que no aconseguissin reunir la quantitat exigida pel jutjat.

La quantia ascendeix a 5,8 mi­lions d’euros, una xifra que fins i tot supera la quantitat reclamada contra els líders del procés al Tribunal Suprem. Els processats van reunir 3,7 milions d’euros que ahir van ­dipositar al jutjat, una xifra que queda lluny de l’ordenada. Tot i ­això, van demanar a la jutgessa que tregui els 2,1 milions que falten de la causa del Suprem i que van ser aportats al seu dia pels acusats. L’argument és que aquests diners “responen a futuribles responsa­bilitats civils per idèntics fets ven­tilats en els dos procediments”. És a dir, que com que són els mateixos fets i ja van pagar els líders del procés, volen que aquests diners també comptin per a aquest proce­diment. La jutgessa d’instrucció 13 haurà de decidir ara si dona per bo l’escrit o bé si manté ferm el pa­gament sencer d’aquesta quantia, cosa que podria comportar l’embargament de béns als imputats.

La quantitat entregada ahir es va aconseguir fruit de la col·lecta feta per la Caixa de Solidaritat, l’entitat organitzada per recaptar donatius que sufraguin els costos judicials contra els dirigents del procés. Els diners van ser consignats ahir davant el jutjat per la presidenta de la plataforma, Núria de Gispert, que no va comparèixer en roda de premsa després de la renúncia a la Creu de Sant Jordi.

Malgrat que la quantitat recaptada va fer curt per cobrir la fiança sol·licitada, els impulsors de la plataforma confien a poder recaptar més diners si la jutgessa finalment manté els 5,8 milions.

Els partits i les entitats independentistes van impulsar diverses campanyes perquè els afiliats i els simpatitzants col·laboressin amb la Caixa de Solidaritat. ERC, que té sis processats per malversació en aquesta causa, va proposar el pagament d’una quota voluntària i extraordinària als seus militants, i els càrrecs del Govern i diputats també van fer un donatiu a iniciativa del grup parlamentari. Els diputats de JxCat, per la seva part, han fet aportacions individuals, com la part proporcional del seu sou de les jornades de vaga del 8- M i 21 de febrer, per l’inici del judici.

A més de l’escrit presentat pels 17 processats per malversació, la jutgessa també té sobre la taula els recursos interposats pels processats perquè, entre d’altres, quedi rebaixada la quantitat de la fiança que els exigeix.

La jutgessa d’instrucció 13, Alejandra Gil, ha citat demà la resta d’imputats per comunicar-los que queden processats. Aquest és l’últim tràmit abans que es dicti l’obertura de judici. Tot i això, el proce­diment no està tancat i encara hi podria haver més imputacions, si la jutgessa ho considera convenient.

La magistrada va processar 30 alts càrrecs i empresaris i va excloure l’ideòleg jurídic del procés, Carles Viver i Pi Sunyer, i el jutge i exsenador d’ERC Santi Vidal, les paraules del qual en unes conferències van ser l’origen d’aquesta causa judicial.

, Barcelona, 09/05/2019 -lavanguardia