geopolítiques andalusses

Al centre hi ha l’ Exaltació. Al centre exacte de la Sevilla antiga, allà on es creuaven el Cardus i el Decumanus, les dues vies principals de la ciutat romana, de nord a sud i d’est a oest, trobem Santa Catalina, església mossàrab construïda sobre una mesquita, seu de la germandat del Santíssim Crist de l’ Exaltació.

Hi ha més de seixanta confraries i germandats a tot Sevilla, amb una influència social extraordinària, que no para de créixer. Més de dues-centes mil persones estan directament implicades en les celebracions de la Setmana Santa sevillana. Molta més gent participa d’una manera o una altra en les activitats d’aquesta poderosa xarxa social. Amb el pas del temps, el cànon sevillà de Setmana Santa s’ha anat estenent per tot Andalusia, i ha modelat germandats, passos i processons, tot i que Màlaga, ciutat emergent, sempre distant de Sevilla, manté els seus propis accents estètics. Sevilla i Màlaga també competeixen a la lliga de les processons.

L’expansió de confraries i germandats va ser promocionada pel PSOE durant els seus gairebé quaranta anys d’hegemonia política a Andalusia, i ara rebrà la màxima ajuda de l’aliança de les tres dretes. El nou home fort de la Junta d’ Andalusia, el conseller de la Presidència Elías Bendodo, va anunciar poc abans de començar la Setmana Santa que els pròxims pressupostos regionals inclouran una partida de 500.000 euros, ampliable els propers anys, destinada a la restauració de les imatges i altres béns mobles de germandats i confraries. L’extensió d’aquesta nova capa protectora és un dels punts sensibles del pacte entre el Partit Popular i Vox per al canvi de majoria política al Parlament andalús.

( Caldrà seguir amb atenció Elías Bendodo, peça clau del nou organigrama andalús, originari políticament del Partit Popular malagueny, fill d’una familia jueva sefardita que va viure al Marroc.)

Un confrare de la Setmana Santa andalusa fotografia un grup de persones en un dels carrers del centre de Sevilla Un confrare de la Setmana Santa andalusa fotografia un grup de persones en un dels carrers del centre de Sevilla

No podia faltar aquest any un senyal sobre el canvi de temps polític. Una escena. L’escena del balcó a prop de la capella de Nostra Senyora de la Caritat, imatge que la germandat sevillana del Baratillo ha volgut treure en processó adornada amb un faixí de Franco, regalat per la filla del dictador. Hi ha hagut enrenou a la ciutat i un grup d’advocats d’esquerra ha portat el cas al jutjat. Disposat a demostrar als antics votants del PP ara magnetitzats per Vox que no se’l pot acusar de ser el cap espiritual d’una “ dreta covarda”, Aznar es va plantar dimecres a Sevilla per beneir amb la seva presència al balcó de la Caritat el faixí del Baratillo.

Aznar i els balcons de Setmana Santa, heus aquí una vella història: un dels seus primers gestos després de guanyar les eleccions generals del 1996 va consistir a exhibir-se un Divendres Sant en un balcó de la localitat madrilenya de Carabaña juntament amb Rodrigo Rato, la seva mà dreta per a l’economia, i el periodista Pedro J. Ramírez, l’enemic número u de Felipe González.

El poder de les germandats catòliques no deixa de créixer a Andalusia. Robert Kaplan, l’assagista nord-americà que fa uns anys va reivindicar la revenja de la geografia, no perdria el temps escrivint sobre geopolítica des de Sevilla. Hi ha tema.

Mapes, mapes, mapes. A baix, a la ribera sud de la Mediterrània, la guerra civil a Líbia, Bengasi contra Tripoli amb fortes ingerències internacionals; la fragilitat de Tunísia, l’hermètic interrogant d’ Algèria després de la caiguda d’ Abdelaziz Buteflika, pressionat per un exèrcit temerós de la revolta popular, i les silencioses combustions internes a la societat marroquina. A dalt, a la ribera nord, la dislocació populista italiana, ara excitada per la proximitat de les eleccions europees i pels combats a Líbia, que poden provocar noves onades de refugiats. Espanya, en espera d’unes eleccions decisives.

Un jove magribí acaba de ser detingut, sospitós d’estar ideant un atemptat suïcida contra les processons de la Setmana Santa sevillana. Zouhair el Bouhdidi, de 23 anys, estava estudiant Filologia Àrab a la Universitat de Sevilla. Ha estat arrestat al Marroc, el seu país d’origen, on hauria viatjat per acomiadar-se dels seus parents. ( Els seus pares viuen a Sevilla des de fa nou anys.) Operació conjunta amb la policia de Rabat, amb informació facilitada per la policia espanyola.

No es pot valorar el pes d’ Andalusia al moment espanyol ­actual sense subratllar totes aquestes dades.

, Madrid, 19/04/2019 - lavanguardia