el Parlament Europeu considera inacceptable la qualificació de Gibraltar com a colònia

Resultat d'imatges de gibraltar european parliamentA començaments de mes, Espanya es va apuntar una victòria diplomàtica quan va aconseguir que en un document oficial de la Unió Europea es denominés Gibraltar com una “colònia”. S’incloïa en la normativa que estableix l’exempció de visats per als ciutadans britànics que entrin a la UE després del Brexit. Doncs bé, ara el Parlament Europeu ha bloquejat el text, perquè considera inacceptable aquesta qualificació. És l’únic punt a debat en aquesta normativa, la denominació del Penyal com a colònia, i gràficament és una simple nota a peu de pàgina, però políticament significa molt més, amb poder fins i tot per bloquejar la normativa, i si no es troba solució, obligar a sol·licitar visat per entrar al Regne Unit després del Brexit.

La legislació sobre exempció de visats ha de passar per un acord entre Consell, Comissió i Parlament, i ja s’han fet tres reunions frustrades. La propera setmana ho tornaran a intentar, perquè el temps s’acaba. Està previst que s’aprovi en el ple de març, perquè el primer dia del post-Brexit, el 30 d’aquell mes, els ciutadans britànics puguin entrar a la UE sense visat per períodes curts, fins a 90 dies i, en contrapartida, els europeus gaudeixin del mateix dret.

Ningú no s’esperava aquest obstacle d’última hora, però ara tot està en l’aire. Des del Govern espanyol s’acusa un eurodiputat britànic del bloqueig, Claude Moraes, socialista i president de la Comissió de Llibertats del Parlament. Fonts diplomàtiques van indicar que “és el ponent, el que amb la seva posició, està impedint l’aprovació per part del Parlament Europeu d’un text que representa la posició dels 27 i que té, a més, el ple suport de la Comissió Europea”.

És cert que el diputat britànic s’hi oposa i que ell presideix la delegació del Parlament en les negociacions, però no està sol. Al seu costat, també participen sis diputats més de diferents grups i nacionalitats, cap dels quals per cert no és espanyol. Un d’ells, el liberal txec, Petr Jezek, va acusar Espanya de “jugar amb foc”, advertint que el Parlament no pot “acceptar un llenguatge colonial que no té el seu lloc al món”, en declaracions al diari britànic The Guardian.

“Gibraltar és una colònia de la Corona britànica” és la frase que està fent sotsobrar l’acord. Es poden apuntar redactats diferents per aconseguir un compromís perquè el tema que el bloqueja és un element col·lateral que no té incidència directa en la normativa concreta de visats. Però, en la situació en què han arribat les coses, i la seva càrrega política, el punt crític que determinarà qui guanya o perd aquesta batalla diplomàtica serà si es manté la denominació de “colònia” per al Penyal o se suprimeix per alguna fórmula edulcorada.

, Bruselas. Corresponsal 22/02/2019 - lavanguardia