Espanya, a la cua de la UE en polítiques contra la corrupció

https://transparencia.org.es/

Resultat d'imatges de transparencia internacionalEspanya està estancada en matèria de lluita contra la corrupció i és a la cua de la Unió Europea, ­segons l’informe anual de Transparència Internacional ( TI) corresponent al 2018 que aquest ­organisme independent elabora analitzant 180 països. Segons aquest rànquing, Espanya ocupa el lloc 41è del món, amb una puntuació de 58 sobre 100, a l’índex de percepció de la corrupció. Països com Botsuana o Qatar milloren la posició espanyola.

La puntuació mitjana de les considerades “democràcies plenes” és de 75 punts, mentre que les “democràcies imperfectes” obtenen 49 punts, 35 els “règims híbrids” i 30 els “autocràtics”. Segons TI, com qualitat democràtica, menys corrupció. Espanya se situa al lloc 20è dels 28 països de la UE, en què la mitjana és de 66 punts. Dinamarca, amb 88, és el país menys corrupte del món.

Ahir, a la presentació de l’informe, la presidenta de la secció espanyola de Transparència Internacional, Silvina Bacigalupo, va advertir que Espanya ha augmentat només un punt en la seva qualificació respecte de l’índex del 2017, cosa que significa que està estancada. Segons Bacigalupo, les reformes empreses pels governs de Mariano Rajoy i Pedro Sánchez no han funcionat. A parer seu, és necessària una “agenda per lluitar contra la corrupció” i un pla integral amb mesures preventives. “Focalitzar-ho tot en la sanció” i el Codi Penal “és un error” perquè “arriba tard i no resol el problema”, va afegir.

L’informe destaca la caiguda dels Estats Units, que perden quatre punts, i queden sota la categoria de “país en observació”, com el Brasil de Jair Bolsonaro.

L’estudi de Transparència Internacional llança una advertència global: els esforços per lluitar contra la corrupció estan xocant amb fenòmens com l’auge dels populismes i règims autoritaris. El resultat d’aquesta combinació és una profunda “crisi democràtica” que afecta tots els països, independentment del seu nivell de riquesa o de fortalesa de les seves institucions.

Somàlia i Síria són els països considerats més corruptes, amb 10 i 13 punts respectivament. I suspenen un 67% dels 180 països analitzats. Al capdamunt de la llista, amb Dinamarca, hi ha Nova Zelanda (87), Finlàndia, Singapur, Suècia i Suïssa (85).

, Barcelona, 30/01/2019 - lavanguardia