FAQS: la partitocràcia indepe contra la independència periodística

La periodista agraeix l'oportunitat d'haver presentat el programa i desitja sort a la seva substituta, Cristina Puig

Després del seu inesperat relleu al capdavant del 'Preguntes Frequents (FAQS)', Laura Rosel va decidir guardar silenci. Ara, tres dies després que se sabés la notícia, la periodista ha decidit trencar el seu silenci.

Ho ha fet a través de tres piulades en què explica que presentar i codirigir el 'FAQS' durant 42 dissabtes (va començar ara fa gairebé un any, en substitució de Ricard Ustrell) ha estat "l'aventura més excitant, estimulant, a estones delirant i també dolorosa" que ha viscut fins ara.

 

 

Rosel descriu el seu últim any al capdavant del programa estrella de TV3 com "una etapa frenètica" que li ha permès gaudir "com mai" de la professió, entrevistant convidats "de tots els colors", viatjant i "fent equip i endurint la pell". També ha agraït "l'escalf impagable dels espectadors", i és que aquesta setmana la xarxa s'ha omplert de missatges de suport a la presentadora, així com de queixes a El Terrat i TV3.

Sort i encerts per a Puig

La periodista acaba desitjant "força i encerts" a l'equip del 'FAQS' i molta sort per a Cristina Puig, que aquest dissabte ja agafarà el seu relleu. Puig, que fins ara era col·laboradora a 'El Món a RAC1', també va ser acomiadada el 2015, en el seu cas de TVE. En aquell moment la cadena va dir que es tractava d'una qüestió "disciplinària".

 

La soledat de Laura Rosel

Entre altres coses, argumentava que Puig vetava convidats i tractava amb menyspreu el personal tècnic de la televisió. La justícia, amb tot, no va donar la raó a la televisió pública i va considerar que Puig havia sigut acomiadada de manera improcedent. El 2017 va viure un nou entrebanc professional quan la CCMA –amb l'aquiescència de JxCat– va tirar enrere el seu fitxatge, ja anunciat, decidit pel director de Catalunya Ràdio, Saül Gordillo –proposat per ERC–. Puig es va quedar aleshores sense feina a les portes de començar la temporada i després d'haver abandonat RBA, on exercia de cap de comunicació.

Sense padrins polítics

En una columna d'aquest dimecres, el cap de Mèdia de l'ARA, Àlex Gutiérrez, reflexionava sobre la "soledat" de Laura Rosel a TV3. "Laura Rosel no tenia padrins polítics. Aquesta era una de les seves principals virtuts com a presentadora: arribar amb la mirada neta a un programa complex com aquest. Però, encara avui, la supervivència en els mitjans públics és difícil si no es té el favor de la classe política", reflexionava Gutiérrez.

"Laura Rosel estava sola. És a dir, tenia el favor i la companyia de l'audiència, però amb això no n'hi ha hagut prou per deixar-la continuar amb el 'FAQS'", apuntava el periodista de l'ARA, alhora que detallava que, encara que la decisió de substituir Rosel feia temps que estava sobre la taula, "de cap manera s'esperaven un tempo i unes formes com aquests".

  09/01/2019 ara

A la novel·la Assassinat a l’Orient Express, apareix el cadàver de Samuel Ratchett amb dotze punyalades. A aquestes altures -vuit dècades després que Agatha Christie l’escrivís- ja no és espòiler dir que no hi ha un únic assassí, sinó dotze. I que cadascú va clavar un cop de ganivet, per despistar els forenses. Ja em perdonaran el símil macabre, però crec que el relleu de Laura Rosel al capdavant del FAQS té un punt d’això. O d’arrenglerament dels altres, si es vol una metàfora menys luctuosa.

 

El ‘FAQS’ fa saltar Laura Rosel per Cristina Puig

Que la decisió és conjunta entre televisió i productora resulta obvi. Convé recordar que, quan des d’El Terrat van proposar Maiol Roger com a substitut, la Corporació el va vetar, en favor d’un procés de càsting monitoritzat des de la televisió. Seria absurd considerar que el director de TV3, Vicent Sanchis, no ha validat (com a mínim) aquesta substitució. Dit d’una altra manera, si la cadena hagués volgut que Rosel continués, tenia la paella pel mànec per aconseguir-ho. ¿O és que la part de l’antiga Convergència que té ascendència sobre la Corporació -i que va proposar Sanchis com a director- no va imposar Pilar Rahola com a col·laboradora? Ho va fer, a més, demanant una retribució per a la seva col·laboració que no hauria pogut pagar-li a la tertuliana si el programa el produís la mateixa televisió (sotmesa a unes tarifes molt més baixes).

Fins i tot part de l’equip sabia que el seu relleu estava sobre la taula. Quan hi va haver la polèmica sobre la traducció a l’alcalde de Medellín, per exemple. Però no es volia donar la sensació que se la castigava per una relliscada concreta. I, en tot cas, de cap manera s’esperaven un tempo i unes formes com aquestes.

De tot plegat se’n deriva que Laura Rosel no tenia padrins polítics. Aquesta era una de les seves principals virtuts com a presentadora: arribar amb la mirada neta a un programa complex com aquest. Però, encara avui, la supervivència en els mitjans públics és difícil si no es té el favor de la classe política. Laura Rosel estava sola. És a dir, tenia el favor i la companyia de l’audiència, però amb això no n’hi ha hagut prou per deixar-la continuar amb el FAQS. Fent-lo evolucionar, si calia, i sense demèrit del que vingui a fer una bona professional com Cristina Puig.