una partitocràcia de la srta. Pepis, el mal de la (in)cultura política catalana

El ‘FAQS’ fa saltar Laura Rosel per Cristina Puig

El Terrat afirma que vol més entreteniment en el format

A. GUTIÉRREZ / A. PALÉS
  • Laura Rosel / CCMA
Laura Rosel / CCMA

Nou i inesperat canvi al capdavant del 'Preguntes freqüents (FAQS)': la productora del programa, El Terrat, ha decidit prescindir –amb el vistiplau de TV3– de Laura Rosel com a presentadora. Si no hi ha cap canvi, la nova temporada de l’espai de debat polític hauria de començar aquest dissabte, 12 de gener.

En el comunicat emès per la productora es remarca que el canvi de presentadora respon a l’objectiu de “reforçar l’entreteniment a l’hora d’explicar l’actualitat”. “En aquest programa, el perfil de la persona que presenta juga un paper molt important a l’hora de definir el format i per això s’opta per aquesta renovació, igual que s’ha fet en casos anteriors”, justifiquen.

De fet, segons ha pogut saber l’ARA, El Terrat ja va plantejar el relleu mesos enrere, però des de TV3 es va suggerir de mantenir-la perquè, a banda que els resultats d’audiència eren favorables, no es volia donar una sensació de deriva amb un canvi precipitat, tenint en compte que l’anterior presentador, Ricard Ustrell, va deixar el programa després d’un sol trimestre, en aquest cas per voluntat pròpia. Rosel i el seu equip rebien la notícia tot just ahir al matí.

Fonts de TV3 han assegurat que la iniciativa del relleu prové de la productora però que s’assumeix la decisió perquè entenen que el contracte és amb El Terrat i, per tant, els donen la confiança sobre com es poden explotar al màxim les possibilitats del format. La necessitat de relaxar el to ja s’havia plantejat en anteriors ocasions. Aquest diari ha contactat amb El Terrat, que ha declinat fer cap altre comentari més enllà del que expressa el comunicat.

D’altra banda, fonts de l’equip del programa han relatat a l’ARA “tensions gens habituals” amb TV3 a l’hora de decidir qui es convidava i qui no al programa. Des de la televisió, amb tot, es nega que hi hagués friccions per aquest tema.

Una etapa de consolidació

Cristina Puig s’incorpora ara al 'FAQS' després d’una etapa professional turbulenta. La periodista, que actualment col·labora com a tertuliana a 'El món a RAC1', va fitxar l’any 2008 per a TVE, on va començar presentant l’espai de debat '59 segons'. Posteriorment es va posar al capdavant de 'Gent de paraula' i 'El debat de La 1' fins que, el 2015, va ser acomiadada per una qüestió “disciplinària”, segons va argumentar en el seu moment José Antonio Sánchez, president de la corporació espanyola. Entre altres coses, argumentava que Puig vetava convidats i tractava amb menyspreu el personal tècnic de la televisió. La justícia, amb tot, no va donar la raó a la televisió pública i va considerar que la periodista –que va rebre nombroses mostres de suport de la professió– havia sigut acomiadada de manera improcedent. El 2017 va viure un nou entrebanc professional quan la CCMA –amb l’ascendència de JxCat– va tirar enrere el seu fitxatge, ja anunciat, decidit pel director de Catalunya Ràdio, Saül Gordillo –proposat per ERC–. Puig es va quedar aleshores sense feina a les portes de començar la temporada, després d’haver abandonat RBA, on exercia de cap de comunicació.

  • Cristina Puig / EL TERRAT /CCMA
Cristina Puig / EL TERRAT /CCMA

Rosel deixa bones audiències

En el seu moment, el fitxatge de Rosel, que venia de 8TV –on presentava '8 al dia' al costat de Jordi Armenteras–, va ser una sorpresa. Malgrat que en principi s’havia afirmat que el substitut d’Ustrell seria Maiol Roger, cap de Política de l’ARA, finalment es va optar per buscar una cara femenina per comandar la nova etapa del programa. Un altre cop les tensions entre la part corporativa de la CCMA i la direcció van enterbolir el procés. Després la productora va fer un càsting, d’on van sortir quatre possibles candidates, una llista que va quedar reduïda a dues finalistes: Cristina Solias, editora dels informatius de RAC1, i Rosel, que finalment va ser l’escollida.

Des de l'estrena, el 'FAQS' s’ha convertit en un dels vaixells insígnia de TV3. En l’etapa d’Ustrell, el programa va aconseguir una audiència mitjana de 460.000 espectadors i un 'share' del 18,7%. La temporada 2017-2018, amb Rosel al capdavant des del gener, s’ha tancat amb un 'share' del 19,4% i 336.000 espectadors. En aquesta última temporada, del setembre al desembre del 2018, ha tingut un 'share' del 18,8%.