la partitocràcia catolcom (ICV, CSQP) estan enfonsant els Comuns de Colau

Manifest 'Som comuns. Som sobiranistes'

Manifest 'Som comuns. Som sobiranistes'

El sector més sobiranista critica la deriva del partit a mig any de les municipals

  • La portaveu parlamentària de Catalunya en Comú - Podem, Elisenda Alamany / ACN
La portaveu parlamentària de Catalunya en Comú - Podem, Elisenda Alamany / ACN

“Els comuns traslladem a la institució noves propostes polítiques des d’un sobiranisme de base ciutadana, progressista i sense supeditacions a visions conservadores o als grans partits tradicionals”. Aquesta és una síntesi del que el sector sobiranista de Catalunya en Comú, amb Elisenda Alamany i Joan Josep Nuet com a principals cares visibles, considera que s’ha perdut a l’espai i que cal recuperar. És per això que, segons ha pogut saber l’ARA, desenes de càrrecs orgànics, públics i militants dels comuns s’han organitzat en una nova plataforma que té per objectiu pressionar perquè els valors “fundacionals” de la confluència no caiguin en l’oblit.

Dimarts a la tarda en un acte a Barcelona donaran a conèixer aquest nou corrent –amb pàgina web i logotip inclosos–, al qual està previst que assisteixin noms importants de l’espectre dels comuns com el de Marc Parés, que especifica a l'ARA que anirà a la presentació a "escoltar", però que això no necessàriament vol dir que hi doni suport. Coordinador d’anàlisi i discurs de CatComú en l’anterior executiva pilotada per Xavier Domènech, va ser la persona que tenia per encàrrec bastir una candidatura de consens per a la nova direcció, escollida el juliol passat. Va fracassar en topar amb un pacte entre la direcció d’ICV i el pinyol d’Ada Colau, que s’oposava a traslladar el tàndem Domènech-Alamany del Parlament a la coordinació del partit. Això va provocar que bona part de l’equip de l’exlíder dels comuns renunciés a ocupar places importants en la nova direcció, com el mateix Parés. “Esperàvem un pas endavant, però va resultar un pas enrere”, apunten a l’ARA fonts impulsores de la nova plataforma, que es mostren contundents a l’hora de denunciar els "pactes de despatx" i la "temptació d'homogeneïtzació". “No hem estat capaços de superar els vicis i les inèrcies”, analitza aquest sector en el seu manifest, titulat 'Som comuns. Som sobiranistes', avançat parcialment la setmana passada a 'Nació Digital'.

Tot i que la dimissió de Domènech es va relatar oficialment com un esgotament més personal que polític, els autoanomentats sobiranistes ofereixen la visió contrària i puntualitzen que va ser per la impossibilitat de “redreçar la deriva” que estava prenent el partit. Amb la seva marxa, l’equilibri intern es decanta cap a les tesis de “replegament” i “d’empetitir l’espai”, cosa que posa en guàrdia els defensors dels conceptes originals de la confluència. Aquest sector interpreta que el “sobiranisme desacomplexat” i la “lògica superadora” de quotes i sigles va ser el que va donar fruits en les eleccions generals que va guanyar En Comú Podem a Catalunya.

La dissonància interna s’entén en gran part per les discrepàncies sobre l’eix nacional, que ha perseguit i persegueix els comuns des que el Procés va monopolitzar el debat polític a Catalunya. Si bé l’espai ha volgut transmetre sempre la riquesa que suposa aglutinar diferents sensibilitats, la qüestió nacional no ha desaparegut mai del dia a dia dels comuns com un element de tensió. “Hem d’entendre que l’1 d’octubre i el 3 d’octubre van marcar un abans i un després en la nostra història política. [...] A ulls de tot el món, els catalans ens vam guanyar el dret a decidir i construir el nostre futur”, subratllen els díscols en el manifest. El xoc és important entre una figura com Alamany –ha manifestat més d’una vegada que és independentista– i sectors del partit com Comuns Federalistes, que recelen de les imatges conjuntes amb l'independentisme i aposten per una reforma constitucional per resoldre el cas català.

Els impulsors de la plataforma asseguren que la preocupació per la deriva del partit s’ha estès dins l’àmbit de l’espai. En espera de saber tots els noms que hi donen suport, a l’acte de dimarts hi assistiran membres de l’executiva, càrrecs d’EUiA, representants del corrent rupturista Desbordem, el sector dels Anticapitalistes de Podem i dels comuns, persones independents, militants del territori i càrrecs locals, alguns dels quals de les Candidatures Alternatives del Vallès (CAV), que són fruit d’aliances amb la CUP. Destaca l’aval al moviment de l’exalcaldessa de Badalona Dolors Sabater, en un gest que pot complicar encara més que a la tercera ciutat del país els comuns basteixin una candidatura amb tots els seus actors per a les municipals de l’any vinent. 

Toc d’atenció "constructiu"

Les conseqüències d’aquest moviment poden ser múltiples. D'una banda, que arribi a mig any per als comicis del 2019 és un cop per a Colau. La nova coordinadora de CatComú va llançar la proposta d’un triple pacte de pressupostos amb l’objectiu de facilitar l’aprovació dels comptes de l’Ajuntament i no patir desgast a les portes de les eleccions. Les crítiques internes no l’ajuden a ella ni tampoc als diferents municipis, on les tensions entre socis als comuns es poden reproduir a escala local. “Donem suport a l’Ada. No creiem que sigui incompatible fer autocrítica constructiva de l’espai amb continuar donant suport als comuns al territori”, afirmen les fonts consultades.

En espera de la presentació del moviment, la direcció de CatComú està a l'expectativa. Fonts de la cúpula consultades per l'ARA no veuen un problema que es creïn corrents o sensibilitats dins l'espai, però es mostren sorpreses que no se'ls hagi comunicat aquest pas. Sostenen que no s'ha actuat en contra de l'ideari fundacional de Catalunya en Comú i insten els crítics a posar algun exemple del canvi de rumb. En tot cas, destaquen que persones que formen part de l'executiva fa uns mesos concorrien a les primàries en una llista conjunta amb qui ara discrepen, i apunten que seria bo que en lloc de buscar un impacte mediàtic, proposin el debat als òrgans interns.  

 

La tensió s’agreuja als comuns i es personifica en Elisenda Alamany

Malgrat que la intenció no és de “desafiament” ni “divisió”, sinó que es tracta d’un “toc d’atenció”, el naixement d’aquesta plataforma pot posar més llenya al foc a la ja complicada situació del grup parlamentari de Catalunya en Comú - Podem. En una entrevista recent a l’ARA, el portaveu dels comuns, Joan Mena, ratificava Alamany com a portaveu i negava que estigui sent discutida per la direcció del partit. Les fonts del nucli dirigent consultades admeten que aquest moviment pot "agreujar" les crítiques d'alguns sectors del partit cap a Alamany, però insisteixen que la cúpula no dubta del seu paper al Parlament. "Esperem que es continuï comportant com fins ara, sent la portaveu de tothom", assenyalen, i l'insten a assistir a les reunions de l'executiva, on té dret a participar-hi com a portaveu al Parlament.  

L'acte de dimarts servirà per calibrar la força que pot tenir aquest nou corrent dels comuns, que es reclama hereu del llegat de Xavier Domènech. “Som Sobiranistes”, diu el final del manifest, una frase que dona pistes del nom de la nova plataforma.

 

Els comuns minen el poder d’Alamany al Parlament

Destituït el coordinador del grup a la cambra, afí a la portaveu

  • La portaveu parlamentària de Catalunya en Comú - Podem, Elisenda Alamany, i el fins ara coordinador del grup, Marc Grau / EFE
La portaveu parlamentària de Catalunya en Comú - Podem, Elisenda Alamany, i el fins ara coordinador del grup, Marc Grau / EFE

L’endemà que se sabés que Elisenda Alamany i Joan Josep Nuet encapçalaran una nova plataforma crítica amb els comuns, el grup parlamentari de Catalunya en Comú - Podem va confirmar la destitució del seu coordinador, Marc Grau, estret col·laborador d’Alamany. El cessament, avançat en primícia per l'ARA, estava assumit per totes les parts, per bé que la portaveu del grup i Nuet l’acceptaven si es donaven unes garanties en la reestructuració del grup a la cambra catalana: que Alamany no perdi atribucions ni es modifiqui la línia política.

La decisió es va comunicar dilluns al vespre a l’executiva i minuts després a Grau a través d’un missatge de Telegram. Es va adoptar després d’una reunió al migdia que van mantenir els vuit diputats i els coordinadors nacionals. “Hi havia desconfiança i mala gestió”, asseguren fonts del grup parlamentari, que subratllen que alguns diputats ja fa temps que n’havien demanat el relleu. Des de l’entorn d’Alamany puntualitzen que mentre Xavier Domènech era a la presidència del grup no s’havien plantejat les queixes. “És un desmantellament”, denuncien aquestes fonts, que llegeixen el moviment com una “represàlia” pel naixement de la plataforma que es presenta dimarts a les 19 h en un acte al Centre Cívic Casa Golferichs de Barcelona.

Des que Domènech va abandonar el partit i el Parlament i Jéssica Albiach va ser nomenada presidenta del grup, a proposta d’Ada Colau, Grau ja no exercia “a la pràctica” la funció de coordinador, unes feines relacionades amb l’organització de les iniciatives parlamentàries del grup, així com la gestió dels recursos humans i econòmics. “La gestió no era transparent”, sostenen les fonts crítiques amb Grau, que assenyalen que “costava entendre-s’hi”. “Quan li demanaves explicacions es posava a la defensiva”, afegeixen. Altres fonts consultades incideixen en la seva manera de treballar i recriminen que constituís el seu propi equip “apartant” altres treballadors.

Qüestió no resolta
Fa un mes Jéssica Albiach ratificava Alamany com a portaveu i assegurava que no hi havia “damunt la taula” substituir Grau. Amb tot, ja fa dies que el seu nom apareixia a les travesses com un dels que podia caure arran del bloqueig al grup parlamentari. I la situació no està resolta amb aquest cessament. Nuet traslladarà els pròxims dies una nova proposta al sector representat per ICV i el pinyol de Colau per desencallar les desavinences sobre la manera d’escollir la nova figura de coordinació del grup i les competències que ha de mantenir -o no- Alamany. Els dos sectors s’acusen l’un a l’altre de no voler decidir amb consens el nou responsable.

El cessament arriba poques hores després que la direcció dels comuns acusés Alamany de falta de “lleialtat i franquesa” per haver fet públic un manifest esmenant el rumb del partit a la seva esquena. El coordinador nacional de CatComú, Ramon Arnabat, va afirmar ahir que l’ideari dels comuns era clar en la defensa del sobiranisme i va qualificar “d’estranya” la reivindicació del nou moviment. Fonts consultades veuen el pas d’Alamany com un gest de supervivència personal, i el seu entorn assegura que tirarà “endavant”. La crisi als comuns es redimensiona.

Bail renova la direcció de Podem Catalunya
Rentat de cara a la direcció de Podem Catalunya amb la sortida de set persones del consell de coordinació liderat per Xavier Domènech abans de la seva dimissió. La nova secretària general, Noelia Bail, va rebre el vistiplau del consell ciutadà autonòmic divendres en la seva proposta, en la qual situa Jaume Durall, el seu rival a les primàries, a acció política, una àrea de pes. Conchi Abellán es manté com a portaveu, juntament amb David Clarà, que s’ocuparà de municipalisme. Continuen a la direcció Rosa Cañadell, a formació; Juanjo Cáceres, a coordinació interna, i Irene Blanco, a transparència.

La tensió s’agreuja als comuns i es personifica en Elisenda Alamany

L’entorn de la portaveu acusa Iniciativa per Catalunya Verds de “marginar-la” perquè deixi el càrrec

  • La portaveu de Catalunya en Comú Podem, Elisenda Alamany, atenent els mitjans al Parlament en una imatge d’arxiu. / T.ALBIR/EFE
La portaveu de Catalunya en Comú Podem, Elisenda Alamany, atenent els mitjans al Parlament en una imatge d’arxiu. / T.ALBIR/EFE

Un mes i mig després de la dimissió de Xavier Domènech, Catalunya en Comú Podem (CatECP) transita amb dificultat per un camí de discrepàncies i batusses internes. La sortida de l’home de consens ha agreujat la divisió al partit, que ara es focalitza en el grup parlamentari. Concretament, en la figura de la seva portaveu, Elisenda Alamany, inicialment avalada per Ada Colau però ara discutida per determinats sectors de l’espai. El canvi en la correlació de forces entre els vuit diputats dels comuns obliga a una recomposició del grup que fa setmanes que està encallada i que ha polaritzat les diferents ànimes de la confluència.

Tant és així que dimarts alguns diputats de CatECP van fer constar a La Vanguardia el malestar amb Alamany, que representa el sentiment més sobiranista, acusant-la de “desistiment de funcions” per no haver assistit a alguna reunió del grup. El seu entorn, consultat per l’ARA, puntualitza que només s’ha absentat en una ocasió per acudir a una junta de portaveus al Parlament i llegeix aquests retrets com una manera de “desgastar-la” i “forçar que marxi”. Una intuïció que sostenen des de fa setmanes però que ara veuen confirmada. El líder d'EUiA, Joan Josep Nuet, va anar més enllà i en una piulada a Twitter va mostrar el seu rebuig a aquestes manifestacions: "Alt i clar, en política no val tot i menys les mentides, qui va contra Elisenda Alamany va contra mi".

 

 

Fonts pròximes a Alamany atribueixen el moviment a representants d’ICV i el pinyol de Colau, que han guanyat pes dins l’espai i que, de facto, han aconseguit el control del grup parlamentari. En aquest sentit, les mateixes fonts es queixen que en la reunió de grup de dimarts, a la qual no va assistir Alamany, se li va assignar un punt “d’importància menor” de cara al ple de la setmana vinent, el que fa referència al pressupost del Parlament. A preguntes d’aquest diari, els diputats David Cid -ICV- i Susanna Segovia -pròxima a Colau- neguen que hi hagi malestar amb Alamany i consideren “injust” que se li recrimini una suposada falta d’implicació. Cid apunta que les afirmacions publicades no poden haver sortit de ningú del grup parlamentari perquè “no s’ajusten a la realitat”.

En qualsevol cas, és la primera vegada que se censura obertament la portaveu del grup, en un moment en què ha marcat perfil propi amb la reprovació del rei -iniciativa que no va agradar al corrent Comuns Federalistes - i reiterant públicament que dubta que s’estigui respectant el projecte original dels comuns. “Soc portaveu d’uns principis, però si canvien segurament no seré la millor portaveu”, va assenyalar en una entrevista recent a La Xarxa , al·ludint als postulats sobiranistes i progressistes que havia d’encarnar Catalunya en Comú. De fet, el nucli sobiranista del partit prepara un pronunciament públic per canviar el rumb del partit, tal com van avançar La Vanguardia i Nació Digital. Més enllà de la qüestió nacional i del grau d’obertura de l’espai, que són els temes predominants en el xoc entre sectors, els últims dies també s’han observat divergències en altres qüestions com el triple pacte de pressupostos que va proposar Colau per a l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat i l’Estat. Alamany va defensar a La Xarxa que els comuns no s’havien de descartar per als comptes del Govern encara que el PDECat i ERC no se sumin als del consistori barceloní o als de Pedro Sánchez, per bé que Cid, en declaracions a Nació Digital, només veia “raonable” el als pressupostos de la Generalitat si l’independentisme entrava en un acord global i, per tant, hi havia corresponsabilitat amb els números de Colau.

Bloqueig al grup parlamentari

Amb la renúncia de Domènech, l’alcaldessa va agafar les regnes de la formació i com a mesura d’urgència va situar Jéssica Albiach a la presidència del grup. Els nous equilibris interns han portat a obrir una negociació per recompodre’l que està bloquejada. El líder d’EUiA, Joan Josep Nuet, va proposar rellevar el coordinador del grup, Marc Grau, i personal tècnic del partit a la cambra catalana a canvi de blindar Alamany al càrrec de portaveu i mantenir la línia política establerta des de l’inici de la legislatura. Però ICV i el pinyol de Colau busquen un canvi més profund. “Volen tornar a començar el debat”, lamenten a l’ARA els partidaris de no tocar “l’essència” del projecte. Ara com ara hi ha hagut algun intercanvi de documents entre els diferents actors, però un acord entre les parts sembla lluny, més encara després que el clima de tensió hagi augmentat.

Tot i que la creació de Catalunya en Comú havia de conduir a la pacificació entre els partits que integren l’espai, les dinàmiques que s’han generat recorden les disputes que es van viure a Catalunya Sí que es Pot.